La col·lecció Azimut del segell editorial Cossetània és un emblema en el camp de les guies excursionistes. El número159 està pensat per donar a les famílies amb nens un bon grapat de propostes per gaudir de la companyia i la natura.

Què podem fer amb els nens? Segurament hi ha moltes famílies que es fan sovint aquesta pregunta quan arriba el cap de setmana i la guia que aquí es presenta els proposa fer excursions plegats, coneixent la natura i aprenent a estimar-la. El barceloní Josep Mauri Portolès, autor d'altres volums com 50 itineraris a peu per Catalunya, ha seleccionat mig centenar d'itineraris accessibles situats a prop de la capital catalana.

50 escapades en família a indrets naturals a prop de Barcelona descriu espais tan interessants com la vall de Teià, el Puig de la Balma, Sant Miquel del Fai, el pla de la Calma, la Via Verda del Llobregat, els cingles de Tavertet, la riera de Merlès, les gorges del riu Foix i les Agulles de Montserrat. «Visitarem imponents salts d'aigua, bonics cursos fluvials, destacats cims d'accés fàcil, nombrosos parcs naturals, espais d'alt nivell ecològic...», apunta Mauri.

En virtut de la seva condició de guia per a petits acompanyats d'adults, l'autor també cita altres llocs d'interès propers al re-corregut principal. Una iniciativa encaminada a treure partit de les escapades ja que hi ha traçats que són força curts i permeten aprofitar el dia.