Els zombis han tingut un gran protagonisme en el cinema fantàstic de les últimes dècades, i han aparegut en desenes de pel·lícules. En la seva llarga filmografia, en què es mesclen irremeiablement peces valuoses i mediocritats oportunistes, hi excel·leix un títol com Bienvenidos a Zombieland, l'engrescadora opera prima de Ruben Fleischer, que va aconseguir una síntesi feliç d'horror, paròdia i farsa social. Deu anys més tard de la seva estrena ens arriba la seva seqüela, que aplega els noms més essencials de l'equip artístic i tècnic del títol original. Zombieland: Mata y remata ens transporta novament a l'espai desolador i caòtic d'uns Estats Units postapocalíptics, en què els protagonistes es traslladen de la Casa Blanca al centre del país. Hauran d'afrontar els perills més imprevisibles i resoldre els seus conflictes domèstics.

És una veritable llàstima que no fructifiqués la idea, impulsada per una de les seves intèrprets (Emma Stone), d'entrecreuar els personatges del film amb els de la llegendària sèrie The Walking Dead. El director nord-americà ha embastat una nova fantasia monstruosa, en què l'humor i el terror es fusionen sense complexes. El film constitueix un entreteniment massa petit i garrepa, creativament, perquè ha agafat la fórmula atractiva de la cinta anterior i s'ha limitat a esprémer el seu filó sense aportar ni un gram ni de risc ni d'originalitat. El nou Zombieland decebrà els admiradors del llargmetratge precedent, que fou en el seu moment una sorpresa tan revulsiva com espurnejant. Som davant de l'enèsima mostra de com Hollywood malmet un concepte originàriament potent. Ens podem consolar amb el seu compacte repartiment, en què sobresurt l'adorable i camaleònica Emma Stone (la protagonista de la memorable La La Land)

ZOMBIELAND: MATA Y REMATA Estats Units, 2019. Comèdia de terror. 99 minuts. Direcció: Ruben Fleischer. Guió: Rhett Reese, Paul Wernick i Dave Callaham. Intèrprets: Woody Harrelson (Tallahassee), Jesse Eisenberg (Columbus), Emma Stone (Wichita), Abigail Breslin (Little Rock). Pantalles: Bages Centre (Manresa) i Yelmo (Abrera).