La tercera edició del cicle Cosmògraf tractarà sobre les dissidències i les insubmissions a partir d'onze activitats que tindran lloc entre el 3 i el 29 de novembre. En el cartell figuren filòsofs i activistes de la talla de l'iranià Ramin Jahanbegloo, la italiana Donatella di Cesare, Marta Tafalla, Fina Birulés i Itziar González.

«Els festivals de pensament estan en creixement, cada cop se'n fan més», apunta el professor i filòsof Xavier Valls, «en les mateixes dates del nostre, naixerà el de Manlleu». El Cosmògraf compleix el tercer any havent consolidat un model en el qual l'organització té un caràcter coral perquè va a càr-rec de diferents entitats: regidoria de Cultura de l'Ajuntament, Grup de Professors de Filosofia de la Catalunya Central, Col·legi de Periodistes de la Catalunya Central, Cercle Artístic, Agrupació Astronòmica, Col·lectiu Una altra educació és possible, Cineclub Manresa, Òmnium Bages-Moianès i Manresa 2022.

«Un dels èxits del cicle és que planteja temes que són presents a la societat», afirma Anna Vilajosana, del Col·legi de Periodistes. Per això, es parlarà de qüestions com la desobediència pacífica i els drets individuals i col·lectius.

El filòsof iranià Ramin Jahanbegloo, que va ser represaliat pel règim del país dels aiatol·làs, s'ha traduït recentment al català amb l'obra L'obligació moral de desobeir (Arcàdia). El volum té el pròleg de Jordi Cuixart, a qui Jahanbegloo va visitar a la presó de Lledoners.

La italiana Donatella Di Cesare parlarà del combat contra els totalitarismes; Fina Birulés, sobre la figura de Hannah Arendt; Itziar González tractarà del vincle entre l'arquitectura i la dissidència; la xerrada de Marta Tafalla versarà sobre la necessitat d'aturar el mal al medi ambient; i Núria Salán parlarà de ciència i tecnologia.

El periodista de Regió7 Abel Gallardo entrevistarà la monja i activista Teresa Forcades; i Xavier Gual, articulista del diari, ho farà amb Antonio Baños, exlíder de la CUP. El filòsof berguedà Joaquim Sala presentarà el seu darrer llibre, L'ànima del silenci. I l'artista Núria Güell reflexionarà sobre la dissidència.