La vida urbana en el seu context històric i social, vista a través de la mira de fotògrafs i cineastes. Aquesta és la proposta expositiva de 'Càmera i ciutat', la nova mostra del CaixaForum Barcelona i primera de sis col·laboracions expositives entre 'la Caixa' i el Centre Georges Pompidou de París des d'ara i fins el 2024. L'exposició inclou més de 260 obres d'uns 90 creadors, entre fotografies, pel·lícules, vídeos i material imprès, procedents dels arxius del centre francès en diàleg amb les principals col·leccions de fotografia estatals. Cartier-Bresson, Many Ray, Brassaï, Robert Doisneau, Joan Colom, Pilar Aymerich, Català Roca, Leopoldo Pomés o Carlos Pérez de Rozas són alguns dels imprescindibles que s'exhibeixen a la mostra.

Cartier-Bresson, Paul Strand, Man Ray, Moholy-Nagy, William Klein, Diane Arbus, Brassaï o Robert Doisneau, entre els internacionals; i Joan Colom, Manel Armengol, Pilar Aymerich, Català-Roca, Leopoldo Pomés o Carlos Pérez de Rozas, els fotògrafs locals. L'exposició inclou més de 260 obres d'uns 90 creadors, entre fotografies, pel·lícules, vídeos i material imprès, procedents dels arxius del centre francès en diàleg amb les principals col·leccions de fotografia espanyoles

'Càmera i ciutat. La vida urbana en la fotografia i el cinema', és més un recorregut per la mirada de fotògrafs i cineastes cap a la ciutat, és també un assaig visual en el què la història de la fotografia i de la imatge en moviment s'entrecreua amb la història social i política de la ciutat.

El responsable del departament de Fotografia del Pompidou i comissari de l'expsició, Florian Ebner, explica que cada un dels 10 àmbits de la mostra acrediten que és més que una exposició fotogràfica. "Reflexiona com la càmera (de vídeo o foto) ha registrat la vida urbana, la seva modernitat. De l'eufòria dels anys vint del segle XX fins als interrogants sobre la ciutat global d'avui".

La singularitat de la mostra, diu el comissari, és la idea d'unir fotografia, d'arquitectura, el vídeo i les pel·lícules, "de pensar-ho tot de forma orgànica i intertextual. Hi ha una certa idea de performance dels actors al carrer, de la ciutat com escenari".

D'altra banda, el comissari convé que la fotografia "ha forjat una certa iconografia del segle XX", especialment quan mostra escenes de conflictes llunyans a la ciutat. "Dins de l'exposició hi ha imatges que ens recorden situacions de conflicte actuals", afegeix. "Penso que l'exposició té aquest va i ve de pulsacions de la vida, que en moments s'assemblen i en d'altres es diferencien, però que mostra imatges que ens retornen fins avui".

'Càmera i ciutat ' é la primera mostra que arriba a un centre CaixaForum després de l'acord signat recentment entre "la Caixa" i el Centre Pompidou de París per l'organització conjunta d'exposicions. Confegides a partir de les col·leccions del museu francès, s'organitzaran exposicions també sobre fotografia experimental, una retrospectiva de l'arquitecte i dissenyador Jean Prouvé, una mostra sobre el biomorfisme en l'art, una altra dedicada a Robert i Sonia Delaunay i un projecte a partir de les col·leccions de disseny del Pompidou dels anys setanta i vuitanta. El museu francès se suma així a la llista d'aliances vigents de l'entitat financera on figuren el Museu del Louvre, el British Museum i el Museu del Prado.