Un espectacular drac Shenron, amb les seves set boles, penjat del sostre s'erigeix enmig del pavelló 1 de la Fira de Montjuïc com el principal reclam de la Bola de Drac World Adventure, una de les exposicions estrella del 25è Manga Barcelona, que es pot veure per segona i última vegada a Europa. El festival tanca portes diumenge 3 de novcmbre.

Aquesta mega-exposició, que ocupa uns 800 metres quadrats del recinte, no només exhibeix figures de la clàssica sèrie perquè els fanàtics les contemplin, sinó que ofereix la possibilitat de posar-se en la pell de Goku per trobar les set boles de drac i demanar un desig.

"Això és el que m'agrada del Manga Barcelona, venir i fer activitats. És l'essència", explica Gerard, un seguidor de la sèrie "de tota la vida, des que era petit", que ha trobat totes les boles i està fent cua per el seu desig.

Tot i que no es demana el desig al drac Shenron ni les boles són de veritat, la cua de participants en aquesta gimcana, que es basa en completar senzilles missions com provar un videojoc, fer fotos o respondre alguna pregunta per a poder aconseguir mercaderia de regal de la sèrie, és de les més llargues del saló.

Bola de Drac és sens dubte, i sobretot a Catalunya, l'anime més popular no només entre el públic otaku del Manga Barcelona, als que fa molts anys les aventures de Goku van sembrar el germen de la seva afició, sinó també per al públic aliè a aquest món però que va créixer amb una sèrie que va ser, en paraules del coordinador d'activitats del 25 Manga Barcelona, Oriol Estrada, "un gran fenomen social".

La dimensió social i abast de la sèrie es constata en altres racons del saló, com en l'exposició commemorativa dels 25 anys de l'esdeveniment, que rememora el Rècord Guiness de més persones vestides de Bola de Drac que es va batre el 2012, o amb la mítica pancarta que durant anys es va lluir en el recinte, i que ara s'ha recuperat. Els fans de la sèrie fins i tot reclamen a TV3 que l'emeti de nou.

Així ho rememora també Albert, un "nostàlgic" de la sèrie que també recorda "viure els problemes de censura" i les crítiques de polítics de llavors per la violència de la sèrie.

Ell i els seus amics, que fins i tot tenen un podcast a internet sobre Bola de Drac, expliquen que van créixer i es van aficionar al món del manga gràcies a la sèrie i fins i tot el més agosarat assegura que per a ell "és la vida".

No són pocs els seguidors que admeten una "obsessió" per les aventures de Goku. Álvaro, que va vestit de Barlock, un dels personatges de la sèrie, explica que fa uns anys, quan rondava la vintena, va tenir una "etapa obsessiva" i era l'únic anime que veia.

Juntament amb els seus amics José i Dani, que també van caracteritzats d'altres personatges, explica que, tot i que els agraden sèries diferents, Bola de Drac és el que els uneix i per això han decidit fer aquest cosplay conjunt.

A l'exposició els seguidors poden recrear escenes mítiques de la sèrie, com el combat entre Goku i Piccolo, fotografiar-se en espais com el típic quadrilàter del torneig d'arts marcials o posar-se a lloms del drac Shenron per imitar una de les portades més icòniques del manga .

A més de figures a mida humana de protagonistes com el mateix Goku, Cèl·lula o el Monstre Boo, el Bola de Drac World Adventure mostra una gran quantitat de figuretes de col·leccionista exclusives que només es poden adquirir allà.

Una "titànica" exposició, organitzada per les diferents companyies, com Bandai o Namco, que tenen els drets de la sèrie, que es va presentar en la Comic-Con de Sant Diego i ha passat per Nova York, Mèxic, Alemanya, Xina i ara a Barcelona, abans de fer la seva última parada a Japó.