El nou àlbum d'Astèrix i Obèlix ha arribat a les llibreries justament quan, si la parella de gals fossin dos resignats treballadors locals, encararien els llargs dies previs a la jubilació. I és que aquest 2019 els irreductibles més famosos celebren el 60è aniversari de la seva primera aparició a la revista Pilote i ho fan de la millor manera possible: trepitjant fort.

El primer regal d'aniversari per als lectors és un nou àlbum, titulat La filla de Vercingetòrix, el quart signat pel tàndem Jean-Yves Ferri i Didier Conrad i el 38è oficial comptant els entregats pels pares biològics dels personatges, els brillants Albert Uderzo i René Goscinny. Un nou lliurament que, com per art de màgia, aconsegueix respectar l'essència dels còmics clàssics d'aquesta inesgotable franquícia i, alhora, sacsejar i donar nova vida a la saga.

D'aquesta manera, Ferri i Conrad plantegen una història on, com no podria ser d'una altra manera, els lectors tornem allà on sempre hem sigut feliços; és a dir, a aquest poblet gal sense nom i immune als atacs dels campaments romans que l'envolten. Som a casa i, com a tal, no tardem en creuar-nos amb el cabdill Abraracúrcix, el peixater Ordralfabetix i, abans que reclamem indignats que ens tornin els nostres diners, Astèrix, Obèlix, Ideàfix i Panoràmix.

Però tot plegat no deixa de ser un miratge, ja que aquesta vegada trobem que el veritable pes de la història no recau en els protagonistes habituals sinó en els seus fills. No és estrany, doncs, que el gruix de la trama -i del títol- reposi en la rebel Adrenalina, filla del mític guer-rer Vercingetòrix a qui els gals hauran de protegir dels intents de segrest a càr-rec dels romans, així com també en els fills del peixater i del ferrer del poblat.

Tres personatges que, a mida que avança l'obra, hauran de fer equilibris entre fer la seva vida i seguir el llegat que els toca d'herència i no pas per elecció. I aquí és, precisament, on rau la gran diferència entre aquests nous personatges i el lector, que és puntual a la seva cita amb Astèrix tant per tradició com per voluntat pròpia per endinsar-se un cop i un altre en les seves aventures.

Un senglar amb 60 espelmes

L'empremta dels personatges d'Uderzo i Goscinny en els autors actuals és innegable. Però, per si algú encara en tenia algun dubte, el volum Generacions Astèrix se suma a la festa d'aniversari de la saga per reconèixer aquesta influència cabdal.

Lluny d'aportar una nova aventura dels personatges, aquest títol proposa un viatge sentimental a través dels records que una seixantena de grans noms del còmic actual tenen del seu primer contacte amb l'univers que s'articula al voltant del poblet sense nom. Un viatge on els sentiments es bar-regen amb tot allò que gals, senglars i menhirs han representat per a ells a nivell personal i professional. Al llarg de les pàgines, autors consagrats com Guy DeLisle, Lewis Trondheim, Moebius i Franquin se sumen a l'homenatge i aporten una il·lustració amb visions algunes vegades nostàlgiques, d'altres iròniques i d'altres èpiques de l'univers Astèrix.

Oriol Malet

I entre els grans noms convidats a sumar-se a la festa, un de particularment proper: el del dibuixant martorellenc Oriol Malet, que suma un nou reconeixement a la seva ascendent trajectòria després de l'impecable recorregut de Mandela i el general, un còmic que va signar a quatre mans amb el periodista britànic John Carlin.