«No hem volgut posar el focus tant en la repressió sinó a mostrar com, en les pitjors condicions, la gent va trobar maneres de sobreviure i de resistir en els anys més foscos del franquisme», explica Josep Huguet, un dels impulsors de l'exposició Supervivents i resistents. Catalunya 1939-1959. El cas de Manresa, un dels plats forts que ha preparat la Fundació Independència i Progrés per recordar els 80 anys de l'inici de la dictadura franquista. L'exposició, de la qual es va fer un avançament el mes de juliol passat amb motiu de la celebració de la Universitat Catalana d'Estiu a Manresa, obrirà avui un programa d'activitats (dues exposicions, una visita guiada, tres xerrades, una taula rodona i un concert) que s'allargarà fins al 29 de novembre i que ha tingut el suport de la Fundació Irla i la col·laboració de Memoria.cat i Memorial Democràtic.

Supervivents i resistents se centra en les dues primeres dècades de la dictadura i s'inaugura avui a les 6 de la tarda al Cercle Artístic. La mostra recull en dotze plafons la vida d'exiliats, de famíles amb represaliats, l'incipient sindicalisme, els intents de resistència política i armada (els maquis), la lluita per la supervivència diària (el racionament, el mercat negre), l'aixopluc de l'església catalanista, la resistència cultural i artística i la immigració del camp a la ciutat, de l'Estat a Catalu-nya. Una mostra «cent per cent manresana» creada de manera col·lectiva per Joan Badia, Lluís Calderer, Francesc Comas, Domènec Cucurella, Josep Huguet, Lluís Matamala, Conxita Parcerisas, Ignasi Perramon i Joan Maria Serra, amb el suport especial de Carme Pujol i Josep Vall.

La segona exposició del programa, produïda pel Memorial Democràtic i titulada Psst... Passa-ho. La lluita per la democràcia a Catalunya (1939-1975), també s'inaugurarà avui, a les 7 de la tarda, a la Biblioteca del Casino. En aquest cas, la mostra -que fa cinc anys que itinera pel país, repassa la lluita antifranquista mitjançant els fulls volants produïts per tota mena d'organitzacions i militants antifranquistes. Mitja hora després, a 2/4 de 8 del vespre, l'Espai Òmnium acollirà una xerrada a càrrec de Jordi Casassas, professor emèrit de la UB, que parlarà sobre «La irrupció de la barbàrie contra una societat moderna: España ha llegado».

Visita guiada, dissabte

La primera setmana d'activitats es clourà dissabte amb una visita guiada pels llocs de la resistència, a càrrec de Josep Huguet i Francesc Comas. Se sortirà a les 10 del matí des de la seu del Cercle Artístic (carrer Barreres, 1)