Cineclub Manresa ofereix aquest dimarts (19.30 h, 3 euros), a l'auditori de l'Espai Plana de l'Om, una sessió especial, organitzada amb la Mostra de cinema espiritual de Catalunya, Manresa 2022 i la Generalitat.

Es projectarà Lazzaro felice, que guanyà el 2018 el Premi al millor guió a Canes. El film s'inspira en un afer verídic que succeí en els anys vuitanta del segle passat a La Inviolata, una zona propera a Roma; les autoritats restaren incrèdules quan descobriren que els servents d'una aristòcrata estaven sotmesos a uns condicions inhumanes, properes a l'esclavitud.

Alice Rohrwacher (va excel·lir amb Las maravillas) no ha rodat una recreació naturalista d'aquest episodi, sinó que ha teixit una faula singular i prodigiosa, deliberadament intemporal, que descriu l'itinerari revelador i perplex d'un pastor, Lazzaro, que encarna la bondat químicament pura. Però encara hi ha espai per la innocència?

La directora italiana no només no ens contesta aquest interrogant, sinó que es proposa moltes més preguntes. La pel·lícula s'erigeix en un encreuament del neorealisme màgic (evoca el llegendari Milagro en Milan, de Vittorio de Sica) i de la poesia descarnada del genial Pier Paolo Pasolini. Rohrwacher no ens permet repenjar-nos en cap formula recognoscible, i ens lliura a una experiència apassionant i enigmàtica (amb un triple salt mortal sense xarxa), tenyida d'un lirisme (naïf i desvastador alhora) que traspua una espiritualitat tan insòlita com revulsiva. Una de les perles més inclassificables, belleses, misterioses i subjugants dels últims anys. Absolutament recomanable.