El Zoom Festival d'Igualada serà l'escenari, el proper 28 de novembre, de l'estrena del primer documental sobre Natividad Yarza, primera dona alcaldessa de Catalunya a Bellprat (Anoia) durant la Segona República. El documental es projectarà en el marc de la secció Zoom Km0, dedicada a les produccions d'autors de la comarca. La projecció, amb entrada gratuïta, es farà al Teatre Municipal l'Ateneu.

El documental, titulat Doña Nati, explora la seva breu etapa com a alcaldessa però també la trajectòria de Yarza com a mestra a través del testimoni d'algunes de les seves exalumnes a l'escola de la Pobla de Claramunt, municipi on va fer classes fins que va esclatar la guerra civil. I malgrat tenir 63 anys, Natividad Yarza se'n va com a miliciana republicana a lluitar al front d'Aragó. La vida de Yarza es reconstrueix a través dels investigadors que han fet recerca sobre ella, els anoiencs Antoni Dalmau i Isidre Surroca, així com l'antropòleg Jep Rabell, que havia entrevistat prèviament una desena d'exalumnes. El documental també viatja a Tolosa per buscar el rastre de Natividad Yarza i constatar la petjada de l'exili republicà en aquella ciutat del sud de França.

El treball Doña Nati és dirigit per Òscar López, amb direcció d'art a càrrec de Daniel Grados, música original d'Enric Verdaguer i il·lustracions i animacions de Joan Sallent. Esmeralda Mor-reres posa veu a Natividad Yarza en algunes de les cartes i declaracions recuperades. Doña Nati ha estat elaborat íntegrament per la productora anoienca Balloon.