Set anys després d'obrir portes com a local de restauració i escenari d'activitats culturals, tanca l'Espai Rubiralta, ubicat al número 14 de la Muralla de Sant Domènec de Manresa. La falta d'entesa amb la propietat ha dut Anna Solsona -que s'hi estava en règim de lloguer- a abaixar la persiana el proper dissabte dia 30 de novembre. «A partir de les 4 de la tarda, posarem música, farem unes copes, traurem tapes i ens acomiadarem fent-la petar amb tothom qui vulgui venir», explica la restauradora, que no pot evitar sentir tristor pel moment però, alhora, il·lusió pels nous projectes que puguin venir. «Alguna cosa farem, això segur», apunta, sense voler encara avançar res en concret.

L'Espai Rubiralta és hereu d'u-na llarga tradició d'establiments comercials i de quatre generacions de dones emprenedores que arrenca el 1884. En aquest espai hi va haver una ferreria, amb el foc per fer eines, i després una botiga d'utensilis de cuina, i una altra, posteriorment, de decoració i mobiliari. La darrera etapa del local, del qual encara se'n desconeix la utilitat que tindrà a partir d'ara, va ser un restaurant, que, des del primer dia, va estar obert a acollir exposicions, tertúlies literàries i altres activitats de signe cultural. De fet, actualment s'hi pot veure la mostra Caricatures dobles, dels dibuixants i il·lustradors Galdric Sala i Marc Martínez.

«S'acaba una etapa, ara necessito reposar una mica, i després alguna cosa farem», assegura Solsona, que aquest estiu es va incorporar a l'equip de gestió de l'emblemàtica sala manresana El Sielu, que dirigeix Jordi Cortès. La responsable de Rubiralta es va unir a Vicky García, de la Vermuteria Santa Rita, i Josep Ferrer, del Bar Toni's, per formar un trio de restauradors del nucli antic que han entrat en la gestió del local de la plaça Valldaura. «Hi ha un bon equip, projectes i molta feina per fer», indica, alhora que reconeix que en l'ofici de l'hostaleria de tant en tant convé fer una pausa perquè «els horaris absorbeixen molt. Però la veritat és que a El Sielu hi ha molt bones vibracions».

L'Espai Rubiralta ha estat durant aquests anys un dels locals que han apostat per la revitalització del barri antic de la capital bagenca. Establiments de restauració que incorporen l'oferta cultural -principalment música, art, fotografia i literatura- com a valor afegit. És en aquest sentit que el mes de setembre passat es va presentar el nou equip d'El Sielu.

Dues trobades el desembre

Tot i que l'Espai Rubiralta abaixarà la persiana el proper dissabte, més endavant obrirà puntualment per acollir-hi dos actes.

El dimecres dia 4 de desembre, a les 20 h, la periodista manresana Marta Roqueta hi presentarà el llibre De la poma a la pantalla (Pagès Editors), un assaig que reflexiona sobre l'amor i el sexe en aquest temps de pantalles i relacions virtuals.

D'altra banda, tal com anota Anna Solsona, «el dimecres 11 i el dijous 12 de desembre farem una venda d'objectes de l'Espai Rubiralta i una subhasta del mate- rial d'hostaleria». Qui ho vulgui, es podrà endur a casa una cadira, un coixí o, per exemple, els llums que han configurat el decorat i l'attrezzo dels clients de l'establiment.