Set anys després d'obrir portes com a local de restauració i escenari d'activitats culturals, tanca l'Espai Rubiralta ubicat al número 14 de la Muralla de Sant Domènec de Manresa. La falta d'entesa amb la propietat ha dut Anna Solsona a baixar la persiana el proper 30 de novembre. «A partir de les 4 de la tarda, posarem música, farem unes copes, treurem tapes i ens acomiadarem fent-la petar amb tothom qui vulgui venir», explica la restauradora, que no pot evitar sentir tristor pel moment però, alhora, il·lusió pels nous projectes que puguin venir. «Alguna cosa farem, això segur», apunta, sense avançar res en concret.

L'Espai Rubiralta és hereu d'una llarga tradició d'establiments comercials i quatre generacions de dones emprenedores que arrenca el 1884. En aquest espai hi va haver una ferreria, amb el foc per fer eines, i després una botiga d'utensilis de cuina i una altra, posteriorment, de decoració i mobiliari. La darrera etapa del local, del qual encara se'n desconeix la utilitat que tindrà a partir d'ara, va ser un restaurant que, des del primer dia, va estar obert a acollir exposicions, tertúlies literàries i altres activitats de signe cultural. De fet, actualment s'hi pot veure la mostra Caricatures dobles, dels dibuixants i il·lustradors Galdric Sala i Marc Martínez.

«S'acaba una etapa, ara necessito reposar una mica, i després alguna cosa farem», assegura Solsona, que aquest estiu es va incorporar a l'equip de gestió de la sala El Sielu, que dirigeix Jordi Cortès, juntament amb Vicky García, de la Vermuteria Santa Rita, i Josep Ferrer, del Bar Toni's. «Hi ha un bon equip, projectes i molta feina per fer», indica, alhora que reconeix que en l'ofici de l'hostaleria de tant en tant convé fer una pausa perquè «els horaris absorbeixen molt».

Tot i que l'Espai Rubiralta abaixarà la persiana el dissabte 30 de novembre, posteriorment encara obrirà puntualment per a acollir dos actes. El dia 4 de desembre, a les 20 h, la periodista manresana Marta Roqueta hi presentarà el llibre De la poma a la pantalla (Pagès Editors), una reflexió sobre l'amor i el sexe en temps de pantalles i relacions virtuals. «El dimecres 11 i el dijous 12 de desembre, farem venda d'objectes de l'Espai Rubiralta i una subhasta del material d'hosteleria», anota Solsona. Qui vulgui, es podrà endur des d'un cadira, un coixí o els llums.