Catorze obres per a orgue compostes per antics escolans de l'Abadia de Montserrat dels segles XIX, XX i XXI s'han recollit en un CD inèdit promogut per l'Associació Unió d'Antics Escolans de Montserrat. Titulat Nova et Vetera. Antologia organística de compositors Antics Escolans de Montserrat (s.XIX a XXI), el treball té per objectiu difondre la part més contemporània del patrimoni de la música d'orgue de Montserrat i de la qual no hi havia un referent discogràfic exclusiu.

Com explica l'abadia a través d'un comunicat, l'antologia arrenca a finals del segle XIX, amb la restauració i profunda reforma de l'Escolania per part del pare Manuel Guzmán, ressegueix tot el segle XX i acaba just als nostres dies. Si bé la producció per a orgue de l'Escola Montserratina dels segles XVII i XVIII ja és força documentada, la corresponent a l'Escolania moderna, llevat d'alguna peça que complementa antologies o discs amb un caràcter diferent, no estava enregistrada i agrupada en un disc. El criteri de selecció de compositors i obres s'ha basat en l'interès musical, en la màxima diversitat estilística possible i en fer audible allò que era injustament desconegut. Al costat de compositors de renom, n'hi ha algun que fins i tot no té cap partitura en curs al país. Totes les peces contingudes al disc, excepte una, són primers enregistraments, que han anat a càrrec de Vicenç Prunés.

Els compositors de les obres incloses en aquest CD són: Anselm Barba, Robert Goberna, Àngel Rodamilans, Josep Maria Padró, Ireneu Segarra, Gregori Estrada, Francesc Civil, Jaume Padrós, Odiló Planàs i els contemporanis Bernat Vivancos i Pol Requesens. Cal remarcar la interrelació estreta que s'estableix entre els compositors del disc: el propi intèrpret del disc ha estat en el seu dia deixeble i mestre.