abans que es faci fosc

? Text: Hattie Naylor. Direcció: Pep Pla. Traducció: Neus Bonilla, Carme Camacho. Intèrpret: Míriam Iscla. Teatre Conservatori (Manresa). 22 de novembre.

Amb un text de Hattie Naylor -la multipremiada dramaturga anglesa d' Ivan i els gossos-, Míriam Iscla passava divendres pel Conservatori de Manresa amb Abans que es faci fosc. Sota la direcció de Pep Pla, Iscla interpreta l'Anna, una astrònoma que s'està quedant cega en una peça on la protagonista condueix l'espectador per un fascinant i apassionant viatge per l'univers: el real i el propi. La seva feina és identificar estrelles, fer partícip el públic de la història o de la llegenda de cadascuna d'elles. Però alguna cosa, durant el relat, no va bé: a l'Anna li falla la vista i els espectadors l'acompanyaran durant les primeres proves, el diagnòstic de la malaltia i la manera com encaixa i encara un nou futur amb la seva filla de sis anys.

Abans que es faci fosc és un relat poderós que planteja com afrontar un nou paradigma. És una reflexió sobre la pèrdua però sobretot del gran exercici de memòria, no només cognitiva, sinó íntima i personal. La interpretació d'Iscla pren el testimoni del poder que conté la història de la peça. Una interpretació versàtil, clarament evolutiva, i únicament un xic erràtica quan el desenvolupament de la malaltia és més ràpid que l'evolució dels fets. Però la interpretació física d'Iscla colpeix i el resultat final impacta. Abans que es faci fosc és una petita peça amb un missatge directe, reflexiu i emotiu, i amb una gran actriu -cofundadora de T de teatre- que va ser acomiadada amb llargues ovacions.