El manresà Ivan Tapia és un dels creadors d'enigmes i experiències d' escape més reconeguts del país: entre la seva clientela figuren grans firmes com CaixaBank, Nestlé o Esade. A través de la seva empresa, Cocolisto, amb seu a Manresa, ha creat dos espectacles teatrals basats en el fenomen dels room escape, el darrer estrenat fa poques setmanes al Conservatori; està a punt de treure al mercat el segon Vinigma, que converteix una ampolla de vi en un joc per resoldre col·laborativament; i en els darrers tres anys ha publicat vuit llibres d' escape. Del primer, se n'han venut 80.000 exemplars a tota la península i s'ha traduït a dotze idiomes. Amb aquest bagatge, l'editorial Planeta, associada a la plataforma d'entreteniment Netflix, li ha confiat la creació d'un llibre que planteja enigmes al lector basat en la sèrie La casa de papel, convertida en un fenomen d'èxit mundial.

Tapia assegura que «va perfecte» per expandir al paper en format d'enigma que la sèrie es basi en un atracament: «D'entrada, ja té dosi de misteri: com accedir a determinats codis... i l'objectiu claríssim d'obtenir diners». De tota manera, el llibre, que com sempre signa amb Montse Linde, és una història paral·lela a l'argument de la sèrie: a partir dels personatges ja coneguts (s'ha convertit en icònic el vestuari amb monos de feina vermells i caretes de Salvador Dalí) es crea el que es coneix com un spin-off. De tota manera, es fan referències a l'argument de la sèrie, amb alguna petita filtració ( spoiler), que ha estat aprovada tant per Netflix com per la productora d'aquest treball audiovisual.

Però tot i que «la gràcia» per als seguidors d'aquesta sèrie «jove i molt ràpida» és anar descobrint personatges que ja coneixen, segons Tapia «no és indispensable» haver vist La casa de papel «per jugar amb el llibre». Els escape book parteixen del concepte de llibre desordenat, que al final de cada capítol plantegen un enigma que, un cop resolt, indica cap on segueix la història. Tota la concepció del llibre s'ha gestat a Manresa amb l'equip de Cocolisto, l'empresa d'oci intel·ligent fundada per Ivan Tapia. Genera els enigmes i la mecànica de joc amb Marta Lentijo, i el disseny, basat en les imatges de la sèrie, és d'Isaac Martínez Rovira.

El llibre d' escape de La casa de papel s'ha publicat d'entrada a Espanya, Itàlia, Portugal i Amèrica del Sud, i es preveu que també surti aviat als Estats Units. Costa 19,95 euros. «Té potencial per arribar a molta gent», assegura Tapia, que podria continuar la col·laboració amb Planeta i Netflix amb una altra sèrie d'èxit: Elite.