L'exposició que recull els 40 anys de Regió7 tancarà a la capital del Bages l'any de l'aniversari d'aquest diari. Després d'una itinerància engegada el maig a Solsona i amb una darrera parada a Navarcles, el gener, Manresa inaugurarà avui Instantànies de quatre dècades cabdals. L'acte se celebrarà a l'Espai Plana de l'Om, a les 6 de la tarda, amb l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, i el director d'aquest diari, Marc Marcè. L'exposició es podrà visitar fins al 15 de desembre, de dimarts a diumenge, de 18 a 21 h.

A més de repassar les notícies que han marcat la vida de la Catalunya Central en les últimes quatre dècades, l'exposició ha volgut ser, també, un projecte per refermar l'aposta pel territori. Així, ha itinerat per sis comarques i vuit poblacions fins a arribar a Manresa: Solsona, Sant Joan de Vilatorrada, Berga, Puigcerdà, Moià, Santpedor, Puig-reig i Igualada.

Instantànies de quatre dècades cabdals és un projecte realitzat per Xavier Domènech, director adjunt de Regió7 i autor dels textos, Salvador Redó, excap de fotografia i responsable de la selecció gràfica, i la dissenyadora del diari Bet Padró. Amb un objectiu: aconseguir un recull «significatiu», no «exhaustiu». En paraules de Marcè, «es tracta de fer una passejada per quatre dècades de notícies al nostre territori».

La mostra inclou imatges de més de 25 fotògrafs i redactors del diari. La tria, explica Domènech, no segueix «cap fil cronològic» sinó que, sobretot a través de les imatges, vol arribar al públic amb un discurs «representatiu dels moments commovedors i rellevants de les grans històries que han succeït en aquest territori». L'exposició es divideix en 15 plafons (de 2x1 metres), de dues cares, que contenen una portada, diverses fotografies i un breu text explicatiu. A Moià, Solsona, Puigcerdà i Igualada, l'exposició ha sumat un plafó més amb notícies específiques.

Instantànies de quatre dècades cabdals s'obre amb el referèndum de l'1 d'octubre del 2017, Lledoners i la manifestació de la Diada a Berga, el 2016. Regió7 va néixer a temps d'informar sobre les primeres eleccions democràtiques després del franquisme, celebrades el 3 d'abril del 1979. És aquesta la notícia que continua el discurs expositiu de la mostra, que no oblida els quaranta anys d'informació econòmica (de Pirelli a Carbons de Berga), el sector de la viticultura, els grans incendis forestals o els desastres naturals com els aiguats del 1982 i del 2000. També hi ha espai per a la desaparició dels germans Pires Òrrit, el cas Corominas o la mort de Josep Maria Isanta.

Els plafons també recorren algunes de les històries de solidaritat d'aquests 40 anys: de Flors Sirera als refugiats del segle XXI; i un recull de protestes i reivindicacions del territori i el debat permanent sobre les infraestructures. Del món de l'esport, el públic recordarà la lliga ACB del Bàsquet Manresa. També passejarà per la Patum de Berga, el correfoc, la Fira Mediterrània, la recuperació del Casino i el Kursaal de Manresa, o de Sant Benet de Bages. La cultura s'escriu a través del rodatge de sèries, de cineastes com David Victori i el desaparegut Joan Soler i d'actors com Miki Esparbé. I la música la signen grups com Gossos o la Beth.