Hi ha dies que la sardana ocupa el lloc que mereix i la celebració anual del Sarau Artesenc al principi de desembre n'és un. A punt de complir la 36a edició demà, dissabte, el certamen reunirà fins a onze colles d'arreu del país en una llarga jornada que tindrà la presència de les cobles Mil·lenària i Selvatana i les orquestres Maravella i Selvatana.

«El Sarau comporta molta feina, però és molt positiu poder donar a la sardana la dignitat i el lloc que es mereix», apunta Josep Forcada, que exerceix de president de l'entitat organitzadora, els Amics de la Sardana d'Artés. «Soc president perquè algú n'ha de ser, però a la junta directiva hi ha deu persones i totes fem de tot i més», afegeix.

Com cada any, el Sarau tindrà quatre actes al llarg del dia. Durant el matí se celebrarà el Concurs de Colles Sardanistes-27a Copa del Sarau Artesenc, a càrrec de la cobla Mil·lenària. La competició reunirà onze colles d'arreu de Catalunya, «menys que en edicions anteriors», lamenta Forcada, conscient que aquesta reducció no és un problema exclusiu de la festa artesenca. «Les institucions hi haurien de posar remei», comenta, i apunta una de les mesures que es podrien aplicar: «Estaria bé que la televisió, per exemple TV3, vingués a fer una peça del Sarau per emetre-la».

Cada colla és formada per 6 parelles, «si bé també acceptem les que només en tenen cinc». I, com cada any, el Sarau té la col·laboració del compositor i músic Daniel Gasulla, que crea una peça «i les colles s'han d'esforçar per endevinar quin tiratge s'ha de fer».

Audició i reconeixement

Després de dinar, es reprendrà l'activitat al pavelló -equipat, un any més, amb un parquet especial per ajudar els sardanistes i balladors en les seves evolucions- amb la doble audició de sardanes. «La Mil·lenària i la Selvatana se situaran una a cada punta del recinte i aniran interpretant una peça cadascuna de forma alternativa», explica Forcada: «D'aquesta manera, les cobles s'han d'esforçar per agradar a la gent». El programa és lliure i només es coneix prèviament la peça de clausura, El Sarau Artesenc, de Martirià Font i Coll, que les dues formacions tocaran conjuntament.

El concert de l'orquestra Maravella escalfarà l'ambient al vespre amb un repertori eclèctic en el qual hi haurà espai tant per a les sardanes com per als ritmes llatins, la cançó catalana, la jota i un tribut al grup Queen.

En el transcurs de la jornada també es farà un reconeixement a dues persones vinculades al món de la sardana i al Sarau Artesenc traspassades darrerament: d'una banda, l'artesenc Josep Vila, qui va ser col·laborador de la festa; i d'altra banda, Ramon Mocho, informador sardanista de Terrassa.

El ball de gala de la nit posarà un any més la rúbrica a la jornada amb la participació de les orquestres Selvatana i Maravella, que durant quatre hores s'alternaran a l'escenari. «Sempre procurem tenir les millors orquestres», afirma Forcada, conscient del bon nom que té el Sarau en l'univers sardanista català». La jornada que se celebra a Artés està al nivell d'altres grans celebracions que es fan arreu del país, com les festes de Sant Martirià de Banyoles i l'aplec de les Roquetes.