La cripta de l'església parroquial de Cardona acollirà avui (18.30 h) una xerrada a l'entorn de la figura de Joan Serra Vilaró, sacerdot, historiador i arqueòleg, nascut a la vila ducal, del qual enguany es commemora el 50è aniversari de la seva defunció. Alfons Fígols, investigador de l'IREC i del laboratori GRAMPO de la Universitat Autònoma de Barcelona, parlarà de Joan Serra i Vilaró. Cardoní i arqueòleg. Personalitat i erudició. L'accés serà lliure.

Fill predilecte de Cardona, fill adoptiu de Tarragona, Solsona i Bagà, i membre de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona, Real Academia de la Historia de Madrid, l'Institut d'Arqueologia de Berlín i la Pontificia Accademia Romana di Archeologia de Roma, mossèn Serra va ser una de les personalitats més destacades en l'arqueologia i la historiografia catalana de la primera meitat del segle XX. Va exercir importants càrrecs al capdavant del Museu Diocesà de Solsona i al comissionat provincial de Monuments de Tarragona.

Amb motiu del 25è aniversari de la seva defunció, l'any 1994, el desaparegut Patronat de Museus de Cardona i el Foment Cardoní van organitzar un seguit d'actes per commemorar l'efemèride. Tanmateix, el cinquantè aniversari del seu traspàs havia passat pràcticament desapercebut fins que, al final d'aquest novembre, es van donar a conèixer un seguit d'actes impulsats pel departament de Cultura de la Generalitat, destinats a homenatjar la seva figura, la major part dels quals transcorreran el proper 2020.

És per això que, des de la Germandat dels Sants Màrtirs i la par-ròquia de Cardona, no s'ha volgut deixar passar l'ocasió de tributar un reconeixement a l'il·lustre sacerdot cardoní, l'únic que es desenvoluparà a la Catalunya Central l'any en què es compleix l'aniversari de la seva mort.