«És un paisatge dens, que té un gran pes, però molt i molt discret», escrivia Josep Pla. Els parcs naturals que hi ha a continuació són les petites peces del preciós trencaclosques empordanès. El que fa que l'Empordà sigui un lloc diferent és que la seva geografia és d'una bellesa excepcional.

1. El massís de les Cadiretes

Al sud de les Gavarres hi ha el massís de l'Ardenya, que s'estén entre els municipis de Tossa de Mar, Santa Cristina d'Aro i Sant Feliu de Guíxols. El punt més alt és el puig de les Cadiretes i fa 518 metres. De la mateixa manera que les Gavar-res, l'Ardenya també conserva monuments històrics de gran importància, com ara castells, dòlmens i ermites. En arribar al mar, les muntanyes formen cales i penya-segats de gran bellesa.

2. Les illes Medes

Les illes Medes són un petit arxipèlag de roques situades a 900 metres de l'Estartit. La formació d'aquestes roques i el lloc on es troben fan pensar als geòlegs, amb uns criteris bastant raonables, que algun dia aquestes illes havien format part del mateix massís del Montgrí. A banda d'algun petit escull, les illes Medes són set: la Meda Gran, la Meda Xica, el Cavall Bernat, els Tascons Grossos, el Medellot, els Tascons Petits i les Ferrenelles. A la Meda Gran, hi ha vestigis romans. És perfectament comprensible que, per a un poble com el romà, les illes Medes fossin considerades un lloc estratègic.

De fet, durant l'edat mitjana, els pirates també s'aprofitaven de la situació de les Medes quan volien fer una incursió a la costa. Les últimes petjades humanes en aquestes illes, però, van ser les dels faroners, que hi van ser fins a l'any 1934. Ara només hi queda el far i les úniques habitants de les Medes són les aus marines, que n'hi ha una seixantena d'espècies. Malgrat sigui permès desembarcar a la Meda Gran, les activitats estan molt controlades i restringides.

Aquest petit arxipèlag, però, és una de les reserves marines més importants del Mediterrani. Per això, la majoria de turistes que s'hi acosten ho fan amb vaixells que tenen cabines submergides i des de les quals es pot observar el fons marí.

Una de les principals atraccions d'aquests viatges són les cavitats i els túnels submarins, que amaguen belles colònies de corall vermell.

3. Ses Negres Marítim

Aquest conjunt de muntanyes condiciona, en gran part, la costa que va des de Begur fins a Palamós. Cales petites i amagades, turons que cauen al mar en forma de penya-segats o boscos verds de pins i d'alzines que arriben vora la sorra. Una excursió a peu per algun dels seus recorreguts senyalitzats és la millor manera de contemplar i viure de prop aquest paisatge. Malgrat que aquest tram de costa encara sigui víctima freqüent per l'especulació urbanística, des del 1993, la zona de costa que hi ha entre la cala de Sa Riera i la cala d'Aiguafreda està protegida per un pla especial com a Reserva Marina Integral. Aquesta reserva, que té una superfície total de 80 hectàrees, és coneguda amb el nom de Ses Negres Marítim.

4. Aiguamolls del Baix Empordà

Els aiguamolls del Baix Empordà són un conjunt de zones humides que neixen de la interacció dels rius Ter i Daró amb el mar. En aquesta àrea protegida, situada a la franja del litoral que hi ha entre les platges de l'Estartit i de Pals, els visitants podran dur a terme diferents rutes per tal d'observar de prop la flora i la fauna que hi viu.