El ministeri de Cultura del Govern espanyol va guardonar amb la Medalla d'Or al Mèrit en Belles Arts el director d'orquestra Josep Pons (Puig-reig, 1957), entre altres personalitats de la vida cultural de l'Estat. L'actriu Julieta Serrano, l'arquitecte Carles Ferrater i l'arqueòloga Maria Eugènia Aubet també van ser mereixedors d'aquesta distinció, aprovada per a tots ells en el Consell de Ministres d'ahir divendres.

Josep Pons dirigeix des del 2012 l'Orquestra Simfònica del Liceu. Ha dirigit musicalment esdeveniments com la cerimònia dels Jocs de Barcelona del 1992, és fundador de l'Orquestra de Cambra del Teatre Lliure i ha dirigit l'Orquestra Nacional de Granada i l'Orquestra Nacional d'Espanya. El 1999 va rebre el Premi Nacional de Música del ministeri.

La medalla va ser concedida a 24 figures del camp de la creació artística i cultural o que han prestat serveis en el foment, desenvolupament o difusió de l'art. La resta de premiats són els fotògrafs Chema Madoz i Alberto García-Alix, la historiadora María Ángeles Querol Fernández, el cuiner Martín Berasategui, l'actriu Rossy de Palma, la cantaora María Vargas, l'arquitecte Pedro Salmerón, l'arqueòleg Arturo Carlos Ruiz, la historiadora Pilar Palazón, el guitarrista Serranito, les cantants Omara Portuondo, Patti Smith, Martirio i Maria Bethania, l'historiador Juan Carrete, la ballarina María N. Panadero, la Peña Flamenca El Taranto de Almería, la Peña Flamenca La Platería de Granada, el cantaor El Pele i la modista de toreros Maestra Nati.