El 76è premi Nadal de novel·la, dotat amb 18.000 euros, i el 52è premi Josep Pla de prosa en llengua catalana, amb 6.000 euros, es concediran avui a la nit en la tradicional vetllada d'Edicions Destino a l'hotel Palace de Barcelona. El sopar evocarà l'escriptor Miguel Delibes per la commemoració del Centenari Delibes (Valladolid, 1920-2010), la trajectòria literària del qual es va impulsar amb La sombra del ciprés es alargada, que va guanyar el Nadal de l'any 1947.

Les cinc obres finalistes del premi Nadal són Campos de fuerza, de Susan Storm (pseudònim); Ingleses queridos, de Larsen (pseudònim); Como una ciudad bombardeada; de Cecilia Ríos Pignatta; El talento, de Mr. Ripley (pseudònim); i El olor de las olas, de Roberto Corral Moro.

Les 351 obres presentades al certamen s'adscriuen a gèneres i temàtiques diverses, amb històries actuals d'ambientació urbana o rural i novel·la històrica, i la novel·la negra continua sent un dels gèneres estrella. El jurat és format per Alicia Giménez Bartlett, Care Santos, Lorenzo Silva, Andrés Trapiello i Emili Rosales.

Durant la vetllada literària que tindrà lloc aquesta nit a la capital catalana també es lliurarà el 52è premi Josep Pla de prosa en llengua catalana, amb una dotació de 6.000 euros, i al qual s'han presentat 38 obres de tot l'àmbit lingüístic català, amb originals que inclouen novel·les històriques i d'actualitat, contes i obres més autobiogràfiques.

Les cinc novel·les finalistes són El teu nom, de Cleta Torrodellas (pseudònim); Les cases, els cossos, l'ànima, de Carina Hernando (pseudònim); Les voltes del món, de Tuli Márquez de la Nogal; Tota aquella rancúnia, de Jordi Serra Mayoral; i Uns dies amb els amics, de Marina Creus (pseudònim). El jurat del premi és format en aquesta edició per Rosa Cabré, Antoni Pladevall, Àlex Susanna, Glòria Gasch i el manresà Genís Sinca, que va obtenir el guardó l'any 2013 per la novel·la Una família exemplar.

En l'edició de fa dotze mesos, l'obra guanyadora del premi Nadal va ser Los crímenes de Alicia, de Guillermo Martínez. D'altra banda, l'escriptor català Marc Artigau va obtenir el premi Josep Pla per La vigília.