El jaciment del Serrat dels Moros de la Codina, al municipi del Pinell del Solsonès, ha estat declarat Espai de Protecció Arqueològic pel Servei d'Arqueologia i Paleontologia del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. L'altre declaració realitzada a finals del 2019 ha estat la vil·la romana de Sant Pelegrí (Biosca, Segarra): amb aquestes dues incorporacions al catàleg, la llista d'Espais de Protecció Arqueològic nomenats l'any passat puja a 9. Una xifra que s'afegeix als 77 expedients repartits per tot Catalunya.

Tal i com s'explica des del servei, el jaciment solsoní està considerat un exemple rellevant de «l'ocupació i reocupació dels espais en diversos moments històrics, especialment en època ibèrica, romana i medieval, vinculats al control de les vies de comunicació i, en extensió, del propi territori. Aquesta organització i control espacial representa la consolidació de la iberització de la zona i de la primera implantació militar del període romà, així com l'assentament medieval del Castell de Miralles, que demostra la important ubicació estratègica d'aquest indret».

D'altra banda, els treballs arqueològics que es van dur a terme amb motiu de les obres de construcció d'una carretera van fer possible recuperar la pars rustica de la vil·la romana de Sant Pelegrí, però també restes de les termes de la propietat (pars urbana). A partir dels materials localitzats, s'ha pogut establir una ocupació que va des de l'època romana republicana fins al baix imperi, així com un període tardà (segles II aC-VIII dC).

El jaciment de Pinell se suma als altres sis jaciments de la comarca del Solsonès que estan inclosos en la llista d'Espais de Protecció Arqueològic: necropòlis del Ceuró i necròpolis del Llord (Castellar de la Ribera), balma de Guilanyà (Navès), conjunt arqueològic del Castellvell (Olius) i les galeries catalanes del Collet de Su i de la Pera (Pinós).