Els premis Gaudí, la gran festa del cinema català, tindran diumenge a la catifa vermella presència manresana. La dels tres directors de 7 raons per fugir, Esteve Soler, David Torras i Gerard Quinto. El «miracle» d'aquesta opera prima rodada a tres veus, en 14 dies, amb un pressupost mínim però amb un repartiment de luxe farcit de primeres espases del cinema català i estatal, ha cridat l'atenció dels acadèmics, que l'han nominat al premi gros de la nit, el de millor pel·lícula, a més d'aspirar a dos guardons més: millor actriu secundària, per a Aina Clotet, i millor direcció de producció, per a Aritz Cirbián i Albert Molins. Sense oblidar que també ha entrat en la roda del premi del públic, l'únic de la nit que es concedeix per votació popular. La gala, la dotzena, que atorgarà el Premi Gaudí d'Honor-Miquel Porter 2020 a Francesc Betriu, torna a l'Auditori Fòrum de Barcelona en l'edició més paritària (40 homes i 40 dones nominades), i es podrà veure en directe per TV3 (21.50 h).

Soler, Torras i Quinto creuen que endur-se el premi a millor pel·lícula és pràcticament «impossible», i Soler s'aventura a assenyalar Els dies que vindran com a clara guanyadora. I el del públic? Posats a triar, el també dramaturg diposita més «fe» en aquest guardó i Quinto respon amb un «per què no?». Per a Torras, aquest seria el premi que li faria més «il·lusió». Sigui com sigui, diuen, «no som la pel·lícula favorita en cap categoria, però res no és descartable» i consideren que tant Aina Clotet com Aritz Cirbián i Albert Molins tenen «possibilitats». L'àcida comèdia, que posa en primer terme set històries d'humor negre d'una societat disfuncional, es va rodar a final del 2017 i va arribar als cinemes el 5 d'abril del 2018. Continua, expliquen, el recorregut per festivals i el febrer viatjarà a Austràlia i a dos certàmens francesos. A més, des d'avui ja està disponible a Movistar +.

La cerimònia, molt musical, tindrà el segell de Dagoll Dagom i la presentarà l'actriu badalonina Anna Moliner. El dramaturg Jordi Prat i Coll durà la batuta de la direcció artística amb un guió cosignat amb Marc Artigau i l'adaptació de les lletres a càrrec del manresà David Pintó Codinasaltas.

A quins premis aspira

Pel·lícula i premi del públic

Competiran quatre produccions en llengua catalana: la manresana 7 raons per fugir, Els dies que vindran, El viatge de la Marta i La innocència. Al premi del públic s'hi afegeixen les nominades en llengua no catalana: El hoyo, La hija de un ladrón, Liberté i Ojos negros.

Actriu secundària: Aina clotet

Aina Clotet està doblement nominada. Com actriu protagonista per La filla d'algú i com a secundària per 7 raons per fugir. En aquesta segona categoria competirà amb Julieta Serrano i Nora Navas (ambdues per Dolor y gloria) i Laia Marull per La innocència.

Direcció de producció: cirbián/molins

Aritz Cirbián i Albert Molins comparteixen la nominació a la millor direcció de producció. Aspiren al guardó en la mateixa categoria Marta Ramírez (La hija de un ladrón), Oriol Maymó (Quién a hierro mata) i Sergi Moreno, Tono Folguera i Mayca Sanz (Els dies que vindran).