FITXA. Direcció: Ivan Benet. Autors: Ivan Benet i Víctor Borràs. Intèrpret: Aida Oset. Fotografia: Carla Oset. Producció: Cia. Teatre Nu. Divendres, 17 de gener. Teatre Kursaal de Manresa.

Muntatge teatral multidisciplinari, amb la redescoberta de l'actriu Aida Oset com a cantant i en alguns moments dj. La lleugeresa i altres cançons, amb text de Víctor Borràs i Ivan Benet, que també en signa la direcció, va passar divendres per la Sala Petita del Kursaal.

La peça té un punt d'intriga, amb un títol sense indicis del que pot passar a escena. Una infermera relata des de diferents flancs els fets succeïts un dia que la van portar on és ara: tancada a casa, ha deixat la feina i el que va passar aquell dia pesa en excés.

Una línia narrativa molt íntima i personal, reflexions en veu alta, repassos mentals a cada hora, minut i segon del moment clau. Les reflexions donen pas a cançons o contundents ritmes musicals a través d'una taula de mescles. Fins que s'inicia el relat dels fets.

Malgrat certa tendència a la intriga, tècniques dramatúrgiques volgudament incompletes, acaba sent ràpidament deduïble el que va passar aquell fatal dia. El relat del que va succeir s'interromp amb la part musical i, malgrat que això no resta força, se'n podia esperar més amalgama.

La part més íntima i reflexiva potser també podria tenir més connexió amb la història, però acaba esdevenint una llicència perquè entre les conseqüències i els fets hi pot haver un abisme. Es podria demanar al relat dels fets una part més íntima que conduís i acostés l'espectador a la infermera retirada en hores baixes.

Aida Oset compleix amb escreix el relat malgrat certs elements distorsionadors que, si bé fan perdre força al treball complet de La lleugeresa i altres cançons, en un resultat que acaba esdevenint irregular, se'n pot extreure una mirada humana profunda i que commou.