23 de gener de 2020
23.01.2020

Genís Sinca signa la biografia del pedagog lleidatà Ramon Fuster, que es presenta avui

El manresà ha recopilat la vida d'un home compromès amb l'ofici de mestre

22.01.2020 | 23:58

El manresà Genís Sinca signa Ramon Fuster i Rabés. Biografia del mestre, un llibre editat per Pagès Editors que narra amb gran rigor la vida i obra del pedagog lleidatà, «un dels més fascinants del segle XX català». El llibre es presenta avui (19 h) al Col·legi de Doctors i Llicenciats de Barcelona amb Maria Fuster, filla del pedagog, Eulàlia Pagès, directora de Pagès Editors, i l'autor. Fuster va ser degà que el 1969 va democratitzar el col·legi professional.

El llibre és un recull de vivències i testimonis de persones que li van ser properes i que ressalten, en especial, l'esperit altruista que defineix el personatge. Fundador de l'Escola Tagore (1957), a Bellaterra, el primer centre a l'aire lliure del seu temps, inspirat en l'Escola de Bosc de la mítica Rosa Sensat, Fuster va ser especialista en Decroly i Montessori i va dirigir l'Escola de Jardineres-Educadores del CIC (1962-1972), una poc coneguda experiència pedagògica de la nostra història recent.

El seu profund compromís amb Catalunya va empènyer Fuster a multiplicar les seves activitats, com a peça clau en l'afer Galinsoga, per exemple, però sobretot va participar molt activament en la creació de la revista infantil i juvenil Cavall Fort (on publicava contes com a Ramon de Bell-lloc) i també va implicar-se a fons en els inicis del diari Avui. Autor del conte Sangota, el gos llop (1964) i del llibre L'educació, problema social (1965), Fuster va creure i estendre la idea que l'ofici de mestre i l'educació eren eines de transformació de l'ésser humà i de la societat.

Antic professor de l'escola Virtèlia, Fuster va aconseguir, contra pronòstic, ser elegit degà del Col·legi el 1969, primera victòria democràtica sota el franquisme.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera de cine

Bages Centre

Bages Centre

Consulta les pel·lícules i els horaris que es projecten a Manresa.