La novel·la "Linea de cuatro" de l'escriptor bagenc i redactor d'esport d'aquest diari,"Linea de cuatro" Jordi Agut(Valls de Torroella, 1975), publicada per l'Editorial Milenio en la seva col·lecció Marrajo, especialitzada en novel·la negra, ha estat seleccionada per la prestigiosa revista Panenka com a candidata a llibre sobre futbol del 2019. L'obra guanyadora es donarà a conèixer en una gala el proper 10 de febrer a l'Antiga Fàbrica Estrella Damm de Barcelona.

La novel·la, publicada a final de novembre en català i castellà, simultàniament, ("Línia de quatre", Pagès Editors), és el segon volum de la trilogia sobre la cara més fosca del futbol. Després de "L'últim defensa", Agut trasllada el policia George Mitchell i part de l'equip a Rússia en les hores prèvies a la celebració de la Copa del Món de futbol.

"Línia de quatre" és la única novel·la negra de la selecció final de la revista de futbol. Segons la publicació, l'obra de bagenc és una "seqüela de la interessantíssima "L'últim defensa". El periodista Jordi Agut presenta una trama en la qual es barregen fútbol, burocràcia, diners i corrupció". Per això, continua, no és estrany que la història "es desenvolupi en un Congrés de la FIFA celebrat a Moscou, on el candidat a la presidència, el suec Roger Fredriksson, és assassinat just abans d'assumir el càrrec". Segons Panenka, "tal i com va fer en el seu debut, l'autor del llibre dota de realisme i suspens la investigació de l'agent George Mitchell per tal de descobrir el responsable del crim". Un relat "apassionant i ric en detalls que honora el sempre complex gènere de la novel·la esportiva".

Entre els finalistes hi ha, també, "Futbol al país dels soviets", de Carles Viñas, editat per la manresana Tigre de paper que apropa el lector el rol que va ocupar el futbol en el trànsit de la Rússia tsarista cap a la Unió Soviètica. Viñas, autor "Sankt Pauli. Un altre futbol és possible (Tigre de paper i Capitán Swing, 2017) i firma habitual de Panenka, ha explorat de manera detallada la vinculació existent entre futbol i política

Així, Jordi Agut competirà amb deu títols més:

  • "Retrato del futbolista adolescente", de Valentín Roma (Periférica)
  • "Poesía y patadas", de Miguel Ángel Ortiz (Córner)
  • "Quedará la ilusión", de Carlos Marañón i Galder Reguera (Libros del KO)
  • "Una historia popular del futbol", de Mickaël Correia (Hoja de lata)
  • "Hombre de futbol", d'Arthur Hopcraft (Córner)
  • "Mágico González. El genio que quería divertirse", de Marco Marsullo (Altamarea)
  • "Como siempre, lo de siempre", de Lucía Taboada (Libros del KO)
  • "Togo", d'Óscar de Marcos (Fundación Althetic Club)
  • "Futbol al país dels soviets", de Carles Viñas (Tigre de paper)
  • "Branquiazul", de Marcos Gendre (Contra)