23 de gener de 2020
23.01.2020

Memòria.cat publica el dietari d'exili i 21 cartes inèdites de Vicenç Prat

La nova web del portal recupera el text «França, 1939-1942», de qui va ser regidor de Cultura manresà

22.01.2020 | 23:58
Dibuix de Vicenç Prat dels barracons i filferrades del camp de refugiats de Bram (1939). El recorda amb tres mots: «Polls, tristesa i misèria»

França, 1939-1942, el dietari de l'exili de l'activista, intel·lectual i polític republicà Vicenç Prat i Brunet (Manresa, 1902-Barcelona, 1957), publicat fa anys però exhaurit, es pot tornar a consultar de manera íntegra a la web de Memoria.cat amb el títol Vicenç Prat: petjades d'un amarg exili ( www.memoria.cat/exili-vicenc-prat). Prat va ser regidor de Cultura de l'Ajuntament de Manresa durant la República i va viure l'exili en diferents camps de refugiats. El text ofereix una visió devastadora de la desfeta de la República.

En aquesta nova web de l'Associació Memòria i Història de Manresa es pot consultar el dietari manuscrit digitalitzat, la seva transcripció i les fotos i dibuixos que l'acompanyen.

La web fa una altra aportació rellevant: la publicació de 21 cartes inèdites de Vicenç Prat escrites des de l'exili al seu amic Ramon Martí Farreras, un altre manresà també exiliat a França. Es tracta d'un testimoni colpidor i lúcid de la diàspora dels perdedors de la guerra civil. Finalment, el treball recupera una part important de les seves Memòries, escrites durant la postguerra.

Com expliquen els impulsors del nou treball de recuperació de memòria històrica, la web també vol ser «un petit homenatge a aquests dos manresans que, pel fet de ser representatius de la seva generació, tenen un valor de símbol». La tasca ha estat possible gràcies al suport del Memorial Democràtic

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera de cine

Bages Centre

Bages Centre

Consulta les pel·lícules i els horaris que es projecten a Manresa.