El claustre del Museu Comarcal de Manresa acollirà dilluns, Dia Internacional de Commemoració en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust, un acte de record a les víctimes del nazisme amb la participació de l'alumnat dels centres que viatgen als camps de Mauthausen i Güsen, els instituts Pius Font i Quer, Lluís de Peguera i Lacetània de Manresa, i l'institut Gerbert d'Aurillac de Sant Fruitós de Bages. Enguany es dedicarà a les dones deportades a Ravensbrück i en dues de les seves darreres figures representatives que van morir el 2019: Neus Català i Conxita Grangé.

En l'acte de commemoració, que començarà a les 10.30 h i que s'emmarca en el Projecte Manresa-Mauthausen, els alumnes faran diverses intervencions, així com la presidenta de l'Amical de Ravensbrück, Anna Sallés, així com Enric Garriga, president de l'Amical de Mauthausen, entitat que promou i organitza els viatges d'alumnes als camps nazis amb l'objectiu d'educar a partir de la memòria històrica en la pau i el respecte als drets de les persones.

Dues exposicions

En el mateix acte, obert a tothom, s'inauguraran les exposicions Camps: camins de pau, al mateix museu, i Rostres del Mediterrani, a l'Escola d'Art, que es podran visitar fins al 8 de març.

Camps: camins de pau és una instal·lació interactiva sobre l'experiència dels camps de concentració cercant paral·lelismes entre la memòria històrica i el moment actual a través de la mirada de fotògrafs de Fotoart amb l'alumnat que va participar en la visita als camps i obres del taller de gravat de l'Escola d'Art. La mostra també recull les aportacions d'infants i de joves d'onze centres educatius de la ciutat a través de tallers i activitats participatives dinamitzades des de la Casa per la Solidaritat i la Pau, Flors Sirera.

Rostres del Mediterrani és una proposta artística de l'Escola d'Art que respon al projecte de la plataforma Stopmaremortum, que recull mes de 450 rostres d'artistes gràfics d'arreu del món que reflexionen sobre la situació que viuen les persones refugiades que intenten arribar a Europa a través de la mar Mediterrània. L'objectiu és arribar a posar rostre a cadascuna de les més de 35.000 persones que hi han perdut la vida des de l'any 2000. Els alumnes de disseny gràfic han treballat les imatges com a litografies, fet que els confereix el valor d'obra gràfica.