Núria Pradas (Barcelona, 1954) ha estat la guanyadora de la 40a edició del Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull amb "Tota una vida per recordar" (Columna), una inspiradora història d'una noia plena de talent que busca deixar empremta en un món d'homes.

L'obra guardonada, que es va presentar inicialment amb el títol "Les noies de tinta i pintura", narra la vida de Sophie Simmons, una noia de setze anys, que deixa la ciutat de Nova York per buscar sort com a animadora de dibuixos als Disney Studios a la ciutat de Los Angeles.

Segons ha comentat l'autora, durant la presentació del premi, el relat s'inspira en les vides de Mary Blair i Reta Scot, les dues primeres dones que van obrir-se camí en el món de l'animació als Estats Units. "És un homenatge a les dones que han lluitat i segueixen lluitant pels seus somnis en un món restringit per homes" ha declarat.

A través del seguiment de la història de dues grans produccions cinematogràfiques, Blancaneus i Dumbo, l'autora emmarca la protagonista en una professió, l'animació gràfica, on l'accés de la figura de la dona "ha trigat molt en fer-se presencia".

"Les meves novel·les parles de dones que veuen el món amb ulls de dona"

Núria Pradas ha destacat per la seva tasca literària en el món de la novel·la infantil i juvenil. No va ser fins l'any 2014 quan es va iniciar amb la literatura per adults amb l'obra "La noia de la biblioteca". Al llarg de la seva trajectòria professional com a escriptora ha estat guardonada amb diversos premis, entre altres, el Premi Ferran Canyameres del 1996 per "Parella de Dames", el Premi Ciutat d'Olot del 2002, per "A carn, a carn!" i el Premi Carlemany per al foment de la Lectura del 2012.

El jurat de la 40a edició del Ramon Llull, format per Carles Casajuana, Francesca Cristoffanini, Pere Gimferrer, Gemma Lienas, Isona Passola, Carme Riera i Emili Rosales, han decidit entregar el premi, de 60.000 euros, a la novel·la de l'escriptora barcelonina en un concurs on hi han participat un total de 64 obres. El text sortirà a la venda el 4 de març editat pel segell Columna, en català, i posteriorment apareixerà en castellà (Planeta), en italià (DeAPlaneta Libri) i en portuguès (Planeta Portugal).