En el Llibre d'Honor de l'Ajuntament s'estampen les signatures i dedicatòries de presidents, consellers i figures rellevants del món econòmic, social, cultural i esportiu. També, cada any, les dels tres grans portadors d'il·lusions, els Reis d'Orient. Ahir també eren tres, els protagonistes: i el motiu de la rebuda a la Casa Gran tenia el seu punt de màgia: haver aconseguit el Premi Especial del Públic en la darrera edició dels Gaudí amb la pel·lícula 7 raons per fugir, un projecte que ells, des del primer moment, van definir de «miracle». Però, a banda de l'honor, ahir es tancava un cercle que començava el 2014 i que acabava amb el lliurament de l'estatueta commemorativa del premi a la ciutat. Roda el món.

Al despatx de l'alcaldia, Torras, Quinto i Soler van firmar i dedicar el premi a Manresa abans de cedir a la ciutat un guardó que s'ubicarà a l'Espai Plana de l'Om, seu de les projeccions de Cineclub Manresa, el punt de partida dels cineastes i de la pel·lícula. És, segurament, el millor lloc. L'adequat.

Acompanyats, també, pel primer tinent d'alcalde i regidor de Presidència, Marc Aloy, i la regidora de Cultura, Anna Crespo, els tres cineastes van agrair el suport del consistori quan el projecte estava a les beceroles -com va destacar Torras-, del Cineclub Manresa -com va remarcar Soler- i van desitjar, en paraules de Quinto, que el premi sigui un incentiu per al cinema manresà. Junyent va destacar que «des del minut zero», quan els tres cineastes van ocupar l'escenari dels Gaudí, el dia 19 de gener passat, la ciutat fos la protagonista dels parlaments, inclòs el del productor, Aritz Cirbián. I Soler va recordar que el desig de tots tres era que, si guanyaven la votació popular, el guardó (una petita estatueta de fusta) havia de quedar-se a la ciutat, havia de ser per al públic manresà. Desig complert.

Ja a la sala de les columnes, Ju-nyent, que en nom de la ciutat els va lliurar a tots tres un obsequi, va explicar que ara es buscarà l'espai adient dins la Plana per ubicar el premi. Per a Junyent, «és molt significatiu que després de guanyar aquest guardó, votat pel públic, hagin decidit cedir-lo a la ciutat. És un gest que agraïm. Han estat pioners amb aquesta iniciativa».

Potenciar l'audiovisual

Encaixades, fotografies i somriures. La d'ahir va ser d'aquelles pel·lícules que acaben bé. Més de sales comercials que de Cineclub, però els tres cineastes, després dels títols de crèdit, van verbalitzar un nou desig. Que més enllà de l'estatueta, s'acabi formant a la ciutat algun projecte -un segell, una productora...- que pugui focalitzar, dinamitzar i potenciar el talent dels creadors audiovisuals que té Manresa. A veure.