El Festival Artístic del Barri Antic de Manresa (FABA), nascut el 2017 amb la missió de convertir el Centre Històric i en especial la fàbrica de l'Anònima en el nucli creatiu de la regió a través dels propis agents de la zona, en especial els del centre de la ciutat, torna en la seva quarta edició que se celebrarà del 10 al 16 de maig.

El festival acollirà més d'una quarantena de propostes creatives (música, art, video, performance...), un terç més respecte l'any passat, amb artistes com Jay Jay Johanson, Hidrogenesse, Núria Graham o el manresà Ex Continent. El 50 % de les propostes són de la Catalunya Central i, del total, el 90 % són inèdites a Manresa, el que suposa convertir el FABA en un festival de descoberta artística a nivell internacional, nacional i local.

Si en la passada edició del 2019 desplegava per primera vegada tot el seu esperit transformador, en l'edició del 2020 consolida en tots els sentits la proposta. La reafirmació de la llotja de creació, amb producció artística i creativa en exposició i venda, el desenvolupament de la jornada inaugural en clau comunitària i els tres escenaris per al dissabte 16, el dia gran del FABA, són les claus d'aquesta consolidació. Avui, a l'Anònima, s'ha presentat el cartell del festival amb Eduard Serra i Vicky Garcia, membres de l'equip del FABA, Anna Crespo, regidora de Cultura i Claudina Relat, regidora de Centre Històric de l'Ajuntament de Manresa, amb Mikel Ugarte, en representació de Mahou, mecenes de la proposta que, a través del servei de màrqueting de l'empresa, acull el FABA, per primer cop, com una proposta oficial de patrocini de la marca.

El FABA es defineix com un esdeveniment de ciutat per reclamar un projecte de ciutat: convertir l'Anònima en una fàbrica de creació per a la cultura transformadora. Això implica també entendre el FABA com la programació que porta a Manresa aquelles propostes que queden fora dels circuits comercials de la ciutat. El mateix objectiu per a l'Anònima, la fàbrica de creació que doni solució a les necessitats creatives que la ciutat no té cobertes actualment.

Enguany el cartell porta a la ciutat propostes de calibre internacional com el suec Jay Jay Johanson, dins la gira de celebració dels 20 anys del seu aclamat disc "Poison", i propostes consolidades de l'escena alternativa com Hidrogenesse, Núria Graham o els navarresos Kokoshca.

En l'àmbit local destaca el retorn artístic a la seva ciutat natal (després de gairebé deu anys) d'Arnau Sala aka Ex continent, amb una instal·lació experimental on es mesclen els visuals, el moviment i el sorollisme més inquiet. També nous valors emergents com les joveníssimes Luana Roca i Shana, o el trio Bright joy que estrenaran les seves primeres gravacions. Així mateix els nous vinguts a la ciutat també tindran el seu espai. Bona mostra en serà la sevillana Iris Muñoz que amb la seva exposició "El caminar de las madres" omplirà de sentiment les carboneres de

l'Anònima.

Per segon any consecutiu, el festival demostrarà les possibilitats de l'Anònima com a transformadora creativa engegant de nou la fàbrica. En primer lloc, amb PAN DURO dins de la jornada inaugural. La proposta consisteix en la realització d'un àpat comunitari cuinat entre veïnes i membres de la comunitat creativa, obert a la participació de tothom, amb l'objectiu de generar espais i punts de contacte en les comunitats que conviuen en l'espai. Prèviament, un equip de voluntàries haurà treballat porta a porta per aconseguir pa sec per fer conjuntament l'àpat, a base de "migas". En segon lloc, la realització de residències de creació durant la setmana, amb convocatòria oberta durant el mes de març, i que mostrarà de nou el potencial creatiu de l'espai.

Una altra de les premisses del projecte és entendre la creació i creativitat en un sentit ampli i no tancat al món artístic, que és el que s'ha fet més patent fins ara en el festival. És per això que, com s'explicarà en els propers mesos, s'han incorporat noves accions que integren sectors com el de l'arquitectura o de la tecnologia en les propostes del festival. Tot per mostrar la idea que l'Anònima pot ser l'espai on resoldre els reptes del futur que encara no existeixen.

Les claus de la proposta creativa:La jornada inaugural.

Combinació de creativitat i transformació amb PAN DURO, que posa al centre de la proposta el punt de trobada de la comunitat, i el concert de la vigatana Núria Graham que presenta el seu nou treball. Per segon any consecutiu el concert inaugural serà a taquilla inversa.

La fàbrica de creació: de dilluns a dijous el FABA bullirà amb la mirada posada en l'Anònima com a espai i model. Activitats durant tot el dia i exhibicions artístiques de caràcter local al vespre, a la vegada que els racons de la fàbrica viuran amb els residents els seus treballs de creació. A diferència de l'any passat, amb tres produccions proposades pels organitzadors, enguany el festival obrirà una convocatòria, de l'1 al 20 de març, per triar els artistes residents que vulguin crear o acabar de crear els seus nous espectacles.

El gran dia del FABA: el dissabte 16 de maig és el gran dia esperat a la ciutat: una jornada d'exhibició amb gran presència de propostes musicals en 4 espais al recinte de l'Anònima, a més de propostes socials, gastronòmiques, familiars i d'exhibició artística.

La Llotja de creació es consolida als garatges, la zona familiar creix en contingut i apareix un nou espai gastronòmic lliure d'alcohol, amb l'objectiu que tothom pugui trobar un espai on estar còmode dins el festival.

Donen suport al festival

El Festival Artístic del Barri Antic és una proposta organitzada per diversos agents culturals del Centre Històric amb caràcter professional i sense ànim de lucre i compta amb el mecenatge principal de Mahou, així com la col·laboració de l'Ajuntament de Manresa, SoomFibra, Remsa, Alexis Perramon i Mutuacat, entre molts d'altres. Més informació a fabamanresa.cat