El centre d'art berguedà el Konvent s'ha fixat l'objectiu de recuperar el passat de Cal Rosal i, per a fer-ho, han creat una exposició de fotografies històriques de gran format i on la dona és protagonista. A hores d'ara són vuit les imatges que vesteixen l'exterior de les antigues fàbriques tèxtils i la intenció és col·locar-ne cinc més abans de l'estiu. Segons explica el mateix director de Konvent, Pep Espelt, malgrat que el projecte "tot just comença", ja està començant a esdevenir "un atractiu turístic", especialment els caps de setmana.

L'any passat es van col·locar les tres primeres imatges però ha estat aquest mes de febrer que la mostra ha crescut fins a vuit. Tot va sorgir, explica Espelt, a petició dels mateixos visitants al centre d'art que els demanaven informació sobre el passat de l'indret. "I per posar-los en context hem optat per recuperar l'arxiu fotogràfic", afegeix.

Les fotografies exposades s'han recuperat del llibre 'El Convent del Tèxtil' de Gerard Vilardaga i, en la majoria dels casos, no només es desconeix l'autor de la imatge, sinó també qui són les persones que apareixen. I és aquí, diu Espelt, on el projecte ha agafat envergadura. "Ens hem trobat amb famílies que venen aquí perquè han vist algun familiar o són ells mateixos els que apareixen en la fotografia", explica, tot afegint que "això ens està permetent conèixer la història que hi ha darrere".

La dona la protagonista

Les imatges estan fetes a l'antiga colònia i tenen a la dona com a protagonista. "Històricament tenien molt pes a les fàbriques", recorda el director de Konvent, que assegura que el que han buscat és rendir-los-hi un homenatge. "A la meva mare, que va estar aquí, però també a totes les dones que hi van treballar", aprofundeix.

Envellir Cal Rosal

A banda de recuperar el passat tèxtil de la colònia, la mostra té una segona finalitat: embellir un espai deteriorat. Espelt recorda que les instal·lacions porten més de 25 anys tancades "i no s'hi ha fet res". "És una manera que quedi bonic i la veritat és que els veïns estan contents amb el projecte", assegura.

Un projecte que vol créixer

A hores d'ara són vuit les fotografies que decoren l'antiga colònia però la intenció és que abans del juny se'n col·loquin cinc més. I no seran les últimes. Espelt avança que la intenció és crear "un museu a l'aire lliure" on les imatges convisquin amb textos explicatius sobre com era aquell mateix indret dècades endarrera.