«És un intent, amb il·lusió, per fer sobreviure la llibreria. Em vaig preguntar per què començava les obres si el que havia de fer era tancar la porta. Però a mi m'agrada molt el món dels llibres i oferir la sala per fer actes culturals és obrir una nova etapa per veure si la venda es mou... i també per fer aixecar la gent del sofà», exposa Rosa Obradors per explicar els motius que l'han portat a reconvertir la casa de la seva mare, adjacent a l'establiment centenari de Cal Cisteller de Navàs, situat a la carretera de Berga, en un espai on fer presentacions de llibres i tota mena d'actes culturals relacionats amb la literatura: des de tallers per a infants fins a microteatre. «Si algun col·lectiu vol proposar fer alguna cosa, en podem parlar», exposa.

Avui, de 5 de la tarda a 8 del vespre, es farà una jornada de portes obertes del nou espai cultural. Hi haurà pica-pica i també s'oferiran descomptes en els llibres. I es mostrarà el calendari d'actes ja programats amb presentacions a càrrec d'escriptors com Màrius Serra, David Nel·lo, Rafel Nadal i Toni Cruanyes.

Cal Cisteller, que va celebrar 100 anys el 2017, agafarà en la nova etapa el seu nom popular: fins ara s'ha anomenat Llibreria Obradors. Cal Cisteller deu el nom a l'ofici de l'avi i el pare d'Obradors, però de sempre s'hi han venut i deixat en préstec llibres de segona mà. «Era com una biblioteca, amb una miniquota d'una pesseta», rememora la llibretera, que remarca la polivalència de les botigues de poble: ara ven llibres, i també revistes, diaris, articles de papereria, regals...

L'esperit de Cal Cisteller es transmet en el nou espai amb el mural que hi ha pintat l'il·lustrador navassenc Valentí Gubianas: hi surten Esteve Obradors, amb una cistella collint un al·legòric raïm; i Pepita Penina, amb un pollastre perquè venia del camp però va esdevenir l'ànima de la llibreria. Eren els pares de l'actual llibretera. L'espai té capacitat per a una quarantena de persones.