El poeta Enric Casasses (Barcelona, 1951), referent d'una nova manera de fer poesia a Catalunya, va ser distingit ahir amb el 52è Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, que concedeix Òmnium, pel conjunt de la seva obra literària, que suma versos, narrativa, dramatúrgia i traduccions. El barceloní, en fer-se públic el veredicte, va mostrar la seva «irritació» pel fet que el president de l'entitat, Jordi Cuixart, es trobi a la presó des de fa més de dos anys condemnat pel Tribunal Suprem per sedició.

L'escriptor va reconèixer que el premi, que anteriorment han obtingut altres poetes com Miquel Martí i Pol, Feliu Formosa o l'any passat Marta Pessarrodona, l'infon «molt respecte» i va rememorar que el seu pare havia format part del jurat en els anys 80 del segle passat. Així mateix, va ironitzar que, després de tot el que ha dit sobre ell el jurat, se sent «patumitzat», perquè «m'han vingut a dir que soc un cas únic de la poesia actual, el que així espero».

Assegut en un tamboret del petit escenari del bar Horiginal, un local del qual coneix tots els seus racons, el també traductor va revelar, a més, que en els últims temps ha mantingut correspondència amb Jordi Cuixart, a qui li va enviar un poema-dibuix amb el text en català: «La llibertat existeix, l'he vist, és a la presó», que el líder independentista ha emmarcat a casa seva.

El nou Premi d'Honor va indicar que, després del seu últim poemari, El nus la flor, amb el qual va obtenir el premi Lletra d'Or 2018, té acabat un nou títol, La policia irà de bòlit, escrit a partir de l'1 d'octubre del 2017, una jornada que va denominar com la de «l'u a zero». També va avançar que té escrits nous petits assajos en vers sobre Paganini i sobre Antoni Gaudí com a pensador.

Enric Casasses rebrà 20.000 euros i el guardó del Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, obra d'Ernest Altés, durant un acte que se celebrarà al Palau de la Música Catalana, a Barcelona, el dilluns dia 8 de juny.