Els fets de l'octubre del 2017 perduren vius i roents en la memòria col·lectiva més de dos anys després. El periodista Aleix Solernou (Sant Joan de Vilatorrada, 1995) reviu aquelles jornades en el llibre La revolta del poble, que publica el segell berguedà Edicions de l'Albí i arribarà a les llibreries el dia 17 de març, en plena campanya de Sant Jordi.

Solernou ha parlat durant els darrers mesos amb nombrosos testimonis i protagonistes de la jornada del referèndum i de dates posteriors que han quedat fixades en l'imaginari, com les del dia 3, en què diverses manifestacions multitudinàries en ciutats com Barcelona i Manresa van protestar contra la violència policial, i el dia 27, en què es va proclamar la República al Parlament.

Aleix Solernou va viure l'1 d'octubre com a periodista de Regió7 i les seves fotografies de l'atac de la Guàrdia Civil a l'escola Joncadella i a l'institut Quercus publicades en aquest diari van tenir un gran impacte. Especialment, les que mostraven el dolor del regidor Jordi Pesarrodona en ser colpejat per membres de les forces de seguretat espanyoles.

El llibre aporta un grapat de vivències personals i, alhora, explica com van arribar les urnes a alguns dels centres de votació de la Catalunya Central. A més, però, el volum conté 240 fotografies, una part de les quals sorgides de l'arxiu d'aquest diari.

Set presentacions

A hores d'ara ja hi ha confirmades set presentacions del llibre: 14 de març a Fonollosa (sala de plens de l'ajuntament, 18 h); 20 de març a Callús (sala plens de l'ajuntament, 20 h); 22 de març a Sant Joan de Vilatorrada (La Verbena, 12 h); 24 de març a Manresa (Espai Òmnium, 19 h); 27 de març a Artés (Cal Sitjes, 20 h); 28 de març a Sant Martí de Torroella (plaça de l'1 d'octubre, 12 h); 19 d'abril a Castellgalí (exterior escola Sant Miquel, 12 h); i 21 d'abril a Santpedor (capella de Sant Andreu, 19 h).

El llibre, de 250 pàgines, conté dos pròlegs, un de Francesc Garriga, surienc i conductor del programa El Club de la Mitjanit, a Catalunya Ràdio i Esports3, i un altre de Marc Martínez Amat, santpedorenc i cap de política de RAC1.