especials

? França, 2020. Tragicomèdia. 115 min. Direcció i guió: Eric Toledano i Olivier Nakache. Intèrprets: Vincent Cassel (Bruno), Reda Kateb (Malik), Hélène Vincent (Hélène), Bryan Mialoundama (Dylan), Alban Ivanov (Menahem) i Catherine Mouchet (Dr. Ronssin). Pantalles: Bages Centre (Manresa) i Ateneu (Igualada).

Nakache i Toledano roden pel·lícules que cerquen sense complexos l'impacte del gran públic, però que alhora tracten qüestions compromeses amb un rigor i una qualitat remarcables. Els autors del fenomen Imparable han tornat per la porta gran amb Especials, que probablement és el títol més arriscat, sentit i rodó de la seva filmografia. La cinta s'inspira en personatges i experiències reals, i ens apropa a la lluita diària de dos educadors (Bruno i Malik) que condueixen dues associacions sense ànim de lucre, al marge de les institucions sanitàries, on acullen nens i joves amb un autisme greu.

Bruno i Malik són els alter ego de Stèphane i Daoud, que fa molts anys que coneixen Nakache i Toledano. Els directors ja havien dedicat treballs (dos curtmetratges) a les seves activitats, però amb Especials culminen un vell projecte que ja havien concebut en els inicis de la seva carrera, abans del boom d' Intocable.

Es compararà irremeiablement la seva nova proposta amb la simpàtica Campeones: ambdues ens parlen de persones amb una diversitat funcional, sovint invisibles en la societat. Però Especials, sense oblidar l'humor, va molt més enllà perquè plasma una realitat dolorosa sense defugir els vessants incòmodes i configura un testimoni més ambiciós, complex i dens.

Els realitzadors de Samba han tocat un material altament relliscós (l'univers quotidià dels discapacitats), però han eludit els riscos d'aquest tipus de cinema: no hi ha ni paternalisme, ni sentimentalisme, en una crònica realista filmada amb vigor i una pintura precisa (i convincent) dels seus personatges. L'emoció sura sense artificis en un document, allunyat del bonrotllisme, que reivindica amb frescor i subtilesa la integració en tots els nivells.