Un divendres qualsevol, les pàgines de Cultures i de Cap de setmana del diari es clourien amb una extensa i completa agenda d'activitats. Avui, però, no n'hi ha: durant els tres darrers dies, gairebé hora a hora, s'han anat confirmant les cancel·lacions de la pràctica majoria dels actes previstos. Catalunya i el món viuen un moment excepcional a causa de la propagació de la Covid-19 i la situació del món de la cultura no n'és aliè.

De moment, la possibilitat de gaudir d'una oferta d'oci cultural fora de casa se centra de forma gairebé exclusiva als cinemes. Les sales obren al públic però amb la restricció d'acollir, com a màxim, un terç de l'aforament. I això és el que hi havia de cert fins anit en el moment de tancar edició. Avui, la situació podria donar uns quants girs més i res permet afirmar que els cinemes continuaran oberts durant els propers dies.

En aquesta pàgina fem, malgrat tot, vuit recomanacions d'allò que sí que es podrà fruir entre avui i el diumenge. Sempre, és clar, tenint present la provisionalitat de qualsevol decisió perquè la pandèmia de la Covid-19, que pertany a la família dels coronavirus, continua desbocada i sense un horitzó clar.

El Museu de Montserrat i Món Sant Benet són dos dels escenaris de la Catalunya Central que no es clausuren aquests dies. A Barcelona hi ha museus i teatres que, malgrat tot, també alcen la persiana. En un moment tan delicat, la cultura sempre ofereix un escalf tan necessari com reconfortant.

Multicinemes Bages Centre

Les salas de cinema del Bages Centre de Manresa es mantenen obertes, si bé no poden superar un terç del seu aforament màxim. Les estrenes i l'activitat es manté a les pantalles manresanes.

El Museu de Montserrat acull la pintura d’Àlex de Fluvià

La pintura abstracta de l’artista barceloní Àlex de Fluvià (1966-2015) s’exposa, des d’avui fins al 21 de juny, a l’Espai d’Art Pere Pruna del Museu de Montserrat. La mostra Palimpsest: allò subjacent és comissariada per Jimena Flores i exhibeix una obra marcada per la força del color i la potència gestual de la pintura.

Teatre amb menys públic a la Beckett, Brossa i Biblioteca

Molts teatres de Barcelona tanquen portes almenys quinze dies, però no tots. Reduint l’aforament a un terç, aquest cap de setmana mantenen la seva activitat la Sala Beckett (‘La morta’ de Pompeu Crehuet), l’Escenari Joan Brossa (Ocaña, reina de las Ramblas) i la Biblioteca de Catalunya (Només la fi del món).

La Filmoteca no s’altera però vendrà menys entrades

Talment com ho fan els cinemes comercials, la Filmoteca de Catalunya també manté la seva activitat però limitant l’accés a les sales: només es permetrà omplir un terç de l’aforament. Aquest cap de setmana es poden veure films com Sed de mal d’Orson Welles, el cicle El Japó d’ara i l’exposició sobre la pintura de David Lynch.

El MNAC i el Museu Picasso continuen oberts

No hi ha unanimitat en el món museístic. Institucions com el CCCB, la Fundació Mapfre i els centres de la Fundació Vila Casas tanquen portes, mentre que altres museus com el MNAC estaran oberts. El Picasso, per la seva part, anuncia a la seva pàgina web que hi podria haver restriccions d’accés si es produeixen aglomeracions.

TVE emet en obert la sèrie de suspens «Killing Eve»

La televisió serà el refugi de molta gent durant aquest cap de setmana, i una de les propostes més recomanables per gaudir des del sofà és la sèrie Killing Eve, de Phoebe Waller-Bridge, i protagonitzada per Jodie Comer i Sandra Oh, que des d’aquesta setmana es pot veure en obert a Televisió Espanyola. Tots els capítols són a la carta.

Animals salvatges en plena natura a «Serengueti»

A la plataforma televisiva Movistar + hi ha disponibles els capítols de la sèrie documental Serengueti, que explica com és la vida de les espècies que viuen en aquest gran parc natural que s’estén entre Kenya i Tanzània. Dirigida per John Downer, la sèrie recorre la vida quotidiana d’animals com els lleons i els elefants.

Món Sant Benet ofereix visites guiades al monestir medieval

El complex cultural Món Sant Benet és, fins a nova ordre, un dels espais on es continuen realitzant les activitats habituals: les visites guiades a les dependències monàstiques -que al segle XX van ser propietat de la família del pintor Ramon Casas- són el gran atractiu d’un equipament on també destaquen els tallers infantils i familiars.

El món del llibre proposa que #buidemlesllibreries

Una de les etiquetes que es van popularitzar ahir a Twitter va ser #buidemlesllibreries per suggerir a la ciutadania que, en un cap de setmana amb poques activitats, una de les més recomanables és anar a remenar i triar a les llibreries. Tant a la Catalunya Central com a Barcelona, el sector aixecarà la persiana si no hi ha nova ordre.