«Sento una gran impotència», reconeix Isabel Casas, de la llibreria Llegiu...?: l’establiment és a Igualada però ella viu a Jorba i, per tant, queda fora de l’àrea especial de confinament decretada la mitjanit de divendres a la capital de l’Anoia i tres poblacions limítrofes. «Si almenys hi pogués anar, podríem planificar, fer feina...», explica resignada: «Hi ha distribuïdores que se’ns han ofert a enviar els llibres directament als compradors».

A tots els llibreters, l’aturada de l’activitat els ha enxampat amb la maquinària de la preparació de la diada de Sant Jordi en plena ebullició. «Els distribuïdors i les editorials ens van demanar que féssim les comandes fa dos mesos, i ara ens trobem amb la incògnita de quan les facturaran», apunta Nèlida Fornell, de la Quatre Cantons de Berga: «Algunes ja ens van enviar les caixes, d’altres estaven a punt, el mes de març és quan t’arriba tot el material».

Una de les situacions més incertes l’està vivint Ester Huch, de la llibreria Huch de Berga: «Nosaltres fem dipòsits a poblacions petites de la comarca, a través de les escoles, perquè puguin viure la festa, la tradició. Si ara se celebra quan els centres ja estiguin tancats, es quedaran sense Sant Jordi?». La incertesa és absoluta.

La llibretera de la Papasseit de Manresa, Anna Roca, explica que «la tria de llibres i l’elaboració de les comandes no es fa en un dia, es posa en marxa un mes i mig o dos abans de Sant Jordi. Quan es reprengui l’activitat, tothom anirà saturat». A l’establiment de la capital bagenca, «sempre ens agrada oferir una selecció de llibre infantil, molt ben triada, però ja no hi som a temps».

La crisi del coronavirus també ha fet saltar pels aires el calendari de presentacions que tenien preparades moltes llibreries. Algunes ja estan reprogramant per al maig. Ignasi Farré, de l’Aqualata d’Igualada, indica que «estava previst que vingués Sandro Rosell a parlar del seu nou llibre -Una forta abraçada (Rosa dels Vents)-, i la campanya de màrqueting que tenia organitzada l’editorial coincidia amb l’entrevista que li va fer el periodista Jordi Évole. Tot això ha quedat anul·lat i l’editorial ja ha dit que no traurà res fins al maig».