El cas de la cantautora santpedorenca Anaïs Vila i el del duet manresà Jo Jet i Maria Ribot tenen molts elements en comú: tercer disc, planificació pensada per donar-lo a conèixer, llançament de senzills a la xarxa, publicació del treball íntegre, dates de presentació concretades per portar el directe als escenaris... i cancel·lació de l'estrena pel coronavirus. Una diferència? Anaïs Vila havia de presentar Contradiccions al teatre Conservatori avui fa una setmana però l'havia pogut preestrenar al Barnasants; Jo Jet i Maria Ribot estrenaven sant llorenç aquest dissabte en el cicle Backstage de la Fàbrica Moritz, compartint escenari amb Pedro Guerra, Espaldamaceta i Guillem Roma, i no ho podran fer. La seva data a Manresa és el 4 d'abril... Sigui com sigui, els artistes bagencs se sumen a grups del país, com Gertrudis, que també engegaven gira i que donen per perduts els concerts de primavera... i ja veurem l'estiu.

Les previsions no són gens optimistes. Segons un informe de la Federació de la Música d'Espanya (Esmúsica), la crisi provocada pel coronavirus significarà una pèrdua de 746 milions d'euros al sector de la música en viu a tot l'Estat. I, ahir, l'Acadèmia Catalana de la Música instava els programadors, tant públics com privats, a rebutjar la cancel·lació o anul·lació de les activitats i a promoure'n la reprogramació. També alertava que la falta de regulació del sector exigeix un pla de xoc «específic i atípic» i el seu president, Gerard Quintana, assegurava que «la perspectiva de l'estiu a la indústria musical és zero». La institució està recollint dades sobre les pèrdues del sector a través de les més de 40 entitats que aplega.

«Jo, ara, ja dono per perdudes totes les actuacions de la primavera»

«Reconec que al principi em vaig enfadar: només s’atura el món de la cultura? Cap altra activitat? Però ja hem vist la magnitud de tot plegat, i sortir d’aquí, a artistes, autònoms de qualsevol sector o petites empreses... no serà fàcil». La santpedorenca Anaïs Vila (1988) havia de presentar el seu tercer disc, Contradiccions (Temps Record, 2020), ara fa una setmana, al teatre Conservatori de Manresa. Ja hi havia més del 75 % de les entrades venudes. Dos dies abans, dimecres, la roda de les suspensions es va posar en funcionament. I el seu concert -i una desena de propostes més- va caure de la graella.

Vila proposa a Contradiccions una evolució temàtica, del més personal al més social; i sonora, del vessant acústic que l’havia caracteritzat a un nou espai sonor de guitarres elèctriques i sintetitzadors. La santpedorenca ho tenia tot molt ben rumiat: havia volgut marcar el tempo dels avançaments dels senzills on-line, de la sortida del disc, el 29 de gener, i les dates de presentació. Va poder preestrenar Contradiccions al Barnasants i, en petit comitè, al Berguedà, però la festa grossa, a Manresa, la va cancel·lar el coronavirus. La festa grossa i la resta: «Ha estat una tallada brutal. Jo, ara, ja dono per perduda la primavera». Si no hi ha més canvis, i esperant actuacions d’estiu, Vila faria el concert ajornat a Manresa la propera temporada, a partir del setembre.

El mateix dia de la no-presentació, Anaïs Vila va penjar pel seu canal de YouTube un vídeo del directe del tema Decisions. I des de fa unes setmanes el disc es pot comprar i escoltar per les principals plataformes. Creu que fer concerts per streaming, una iniciativa que fa bullir les xarxes, la «divideix». D’una banda, és una decisió de «solidaritat» en un moment complicat i, d’altra banda, com és habitual, «el músic segueix sense ingressar res. Els grans segurament no ho noten, però els petits, sí».

La cantautora, que també fa classes de música, viu aquests dies preparant i fent seguiment d’alumnes via telemàtica: «No és fàcil però és la manera de continuar». I diu que la part positiva és que ara té temps per «fer molta música. Surten moltes idees».

«Es viu amb resignació: d’estar a punt d’entrar a la roda a la frenada total»

Jo Jet i Maria Ribot estan vivint una situació molt paral·lela a la d’Anaïs Vila. També un tercer disc per presentar, sant llorenç; també gràcies al micromecenatge, i també un treball que significa un «pas més» en l’evolució del duet, que, en aquest nou projecte, suma la força de la bateria de Josep Cordobés, explica Jo Jet. Tenien una proposta ideada i pensada a fons: llançament de quatre senzills a la tardor, publicació del treball a final de febrer i els directes a la primavera. Però la presentació a Barcelona, prevista per a aquest dissabte, en el cicle Backstage de la Fàbrica Moritz, va caure la setmana passada. El 4 d’abril, el duet manresà l’hauria d’estrenar a casa, a la Sala Petita del Kursaal. Però no es fan gaires il·lusions: «No s’hi pot fer res, si no el presentem ara, ja ho farem més endavant», remarca Jo Jet.

Per al músic, la suspensió a causa del coronavirus els implica «perdre l’impacte de sortida del disc. Ho teníem tot planificat i res a caprici. Això afectarà econòmicament i comunicativament». Per a Jo Jet, si tot el que s’ha cancel·lat ara es reprograma, «podem viure una sobreprogramació a partir de l’estiu». I com ho estan vivint? «Amb resignació. Hem passat d’estar a punt d’entrar a la roda a la frenada total. Però són causes majors i no cal fer-se mala sang». De fet, el duet impulsa la cooperativa Cultura del bé comú, que també ha hagut d’aturar projectes com la programació en el recuperat bar d’Els Carlins, que ja no ha pogut obrir.

sant llorenç és un treball que «parla del llegat generacional, del pas de temps en les persones, en els llocs, en la societat», un projecte viscut, escrit, enregistrat i creat en gran part a Sant Llorenç de Morunys, un poble que per a Jo Jet i Maria Ribot té «tota la càrrega emocional dels estius d’infància». Un disc que fa una aposta clara per «extremar al màxim el llenguatge més punky» del duet «sense renunciar a l’organicitat» que els caracteritza, i amb el productor basc Karlos Osinaga al capdavant. Aquests dies, a través de les històries d’Instagram, el duet ha explicat el rerefons de les cançons de sant llorenç, un disc que es pot adquirir, per exemple, a la seva web: jojetimariaribot.cat.