La presidenta de l'Associació d'Empreses de Teatre de Catalunya (ADETCA), Isabel Vidal, alerta que moltes "estructures petites", entre les quals sales, productores i companyies podrien no sobreviure a l'embat del coronavirus. "Si la situació s'allarga, hi ha empreses que seguiran, altres ho faran amb més dificultats, i n'hi ha que no podran", avisa. Vidal tem tan pels perjudicis d'un allargament de la inactivitat imposat pel confinament, com per la tardança de més mesures públiques de "xoc", que vagin més enllà "del crèdit" i aboquin milions "a fons perdut" al sector. Per si fos poc, recorda que el calendari més plausible de retorn a la normalitat, a tocar de l'estiu, no convida a l'optimisme respecte a la resposta del públic.

Si fa poc més de deu dies els empresaris teatrals demanaven a les administracions públiques principalment "crèdits"per fer front als problemes de tresoreria derivats dels llavors 15 dies ordenats de tancament, ADETCA veu ja imprescindible "un nou pla de xoc" que vagi més enllà. "Falten diners a fons perdut", insisteix la seva presidenta Isabel Vidal.

A l'espera que el govern espanyol anunciï mesures específiques de suport al sector cultural (hores d'ara s'estan negociant, entre altres amb Federació Estatal d'Associacions d'Empresas de Teatre i Dansa, recorda), la presidenta d'ADETCA concedeix que tot allò que s'ha disposat fins ara per part de la Generalitat i l'Ajuntament són unes "bones primeres mesures", però orientades sobretot a satisfer necessitats de liquiditat de les empreses.

Tot i així, alerta del risc de sobre endeutament per algunes d'aquestes. Segons Vidal, pot passar que els equipaments, productores i companyies petites que ara recorrin al crèdit que facilita l'administració -fins i tot a interessos baixos- per salvar la falta d'ingressos, quan tornin a l'activitat els costi fer front al pagament dels mateixos crèdits en un context de dificultats per la ressaca de la crisi.

Mesures més "contundents"

"S'ha de tenir molt en la ment com salvar estructures, com salvar teixit, perquè aquest és el que acabarà donant feina als treballadors de la cultura, artistes i tota la gent que depèn d'aquestes produccions", demana la gestora cultural. I insisteix: "Faltaran diners per salvar el teixit empresarial, perquè hi ha molta estructura que no aguantarà".

Vidal creu que el risc que algunes sales, companyies o productores no superin aquesta crisi és real. "Si no hi ha un segon paquet de mesures més contundents ja, pot arribar a passar, clar", afirma. "Que tanqui un teatre la repercussió és greu perquè tanques una porta d'exhibició de molts productes, però que plegui una companyia o una productora també ho és", avisa.

Amb tot, ADETCA -una entitat que representa el 95% de les sales de teatre privades de Catalunya i més del 90% de les productores de teatre- aplaudeix, per exemple, la possibilitat de compensar el 'lucre cessant' de les empreses, que s'ha plantejat des de la Generalitat -entre altres mesures-, o el milió d'euros que l'Ajuntament de Barcelona oferirà en subvencions a la cultura de base. "Tot i que un milió d'euros a la ciutat de Barcelona és res", fa notar.

Vidal diu que vol ser "positiva", però el calendari tampoc acompanya. L'escenari de reobertura més optimista no es preveu per abans de mitjan abril, i per tant, la "recuperació" del temps perdut arribarà amb l'inici de la "temporada baixa", dels mesos d'estiu. La també gerent del Grup Focus pensa en el públic: "La gent haurà estat un o dos mesos tancats a casa, i el que voldrà és aire lliure".

Per això torna a demanar una "gran campanya de sensibilització" des de les administracions, quan arribi el moment, per fomentar que "la gent torni al consum cultural". "Ens agradaria que la ciutat faci un brot primaveral de cultura", desitja, pensant en aquest cas amb l'activitat que concentra la capital de Catalunya. En aquest sentit, confia que iniciatives com l'ampliació del Festival Grec a l'agost per donar cabuda a espectacles cancel·lats o ajornats sense data contribueixi si més no a evitar "perdre" del tot la temporada.