El filòsof, sociòleg i crític d'art Arnau Puig, darrera veu del grup Dau al Set, ha mort aquest diumenge als 94 anys d'edat com a conseqüència d'una llarga malaltia, segons ha comunicat l'editorial Comanegra, que va publicar les seves últimes obres.

Comanegra, en un comunicat, ha destacat la figura de Puig, un filòsof de "talla europea" i un "gran crític d'art de l'avantguarda artística catalana".

Amb una formació "autodidacta" en el context de la Guerra Civil espanyola, es va tractar amb altres joves artistes i crítics com el poeta Joan Brossa o el pintor Joan Ponç.

La seva curiositat el va portar també a entrar en contacte amb altres pintors com Antoni Tàpies i Modest Cuixart.

D'aquí va sorgir el 1948 l'influent grup Dau al Set, grup avantguardista que propugnava un "esperit radical" i que s'autoexcluía de l'ambient cultural del franquisme.

Entusiasta de la filosofia d'Ortega y Gasset i de l'historicisme, va estudiar filosofia a la Universitat de Barcelona, i en la dècada dels cinquanta es va especialitzar en sociologia de l'art i la cultura a la Sorbona de París, on va ser influït per l'existencialisme, i amb una beca del govern francès va finalitzar els seus estudis a Europa i als Estats Units.

Va impartir classes en diferents institucions acadèmiques i centres docents, i va ser director de l'Institut d'Història i Arqueologia del Consell Superior d'Investigacions Científiques a Roma.

Puig ha deixat una prolífica i extensa obra i va rebre destacats guardons, com el Premi Nacional de Cultura el 2012, la Creu de Sant Jordi el 1992 o la medalla d'l'Ajuntament de Barcelona al mèrit cultural el 2004.