La convocatòria, per sortir a balcons, finestres, terrats i terrasses de Manresa amb un transistor, demà dimecres, a les 12.27 h per cantar conjuntament la cançó "Corren" de Gossos ja ha rebut l'adhesió d'una seixantena d'entitats culturals, esportives, educatives i socials de la ciutat. Un èxit que, com ha explicat avui Joan Morros, responsable d'El Galliner, iniciadors de la proposta que ha transcendit l'àmbit cultural, "demostra que la gent té ganes que passin coses i que siguin positives. Davant de tantes notícies negatives, cantar conjuntament no soluciona res, és veritat, però durant cinc minuts trenca la rutina". La cantada conjunta servirà, també, per "homenatjar tots aquests treballadors i treballadores essencials: sanitaris, transportistes, botiguers... Tothom qui fa que aconseguim portar aquest confinament amb dignitat".L'homenatge es traduirà, també, en un text escrit per Àngels Fusté, d'El Galliner, que es llegirà just abans de la cantada.

Aquest dimecres,exactament a les 12.27 h, i a través de cinc emissores de ràdio vinculades a Ràdio Manresa, sonarà sincronitzadament la cançó "Corren" del quintet manresà Gossos. La idea? Que la ciutat la canti a cor què vols. La proposta, que dissabte ja havien subscrit prop d'una trentena d'entitats de la ciutat i que tres dies després ja arriba a la seixantena, 61 en total, s'ha batejat amb el nom «Manresa serà un clam». Si funciona, si la gent respon, hi hauria la possibilitat de repetir l'experiència amb música d'altres grups o cantants bagencs.

Els promotors recomanen no sintonitzar les emissores amb els mòbils perquè van amb un retard de 6 o 7 segons: «Estem convençuts que tots els barris de la ciutat hi haurà gent que posarà la ràdio. Així, si no es té un transistor convencional, segur que en sentirà algun d'un veí i podrà cantar igualment", diu Morros. "Corren", un dels himnes del grup manresà, es podrà escoltar a través de Ràdio Manresa (95.8 FM / 1539 AM), Cadena Dial (106.8 FM), 40 Principals (91.7 FM) o 40 Clàssics (100.6 FM). En total seran "cinc minuts" entre la lectura del manifest d'homenatge i la cantada i, després, "recomanem tancar ràpidament la ràdio perquè hi ha gent que, segurament, estarà descansant després d'haver treballat a la nit. No volem que ningú se senti ofès", remarca Morros.

Les entitats han enviat als seus membres la lletra del tema per facilitar una cantada conjunta que va rebre ràpidament el sí de Ràdio Manresa, quant a la idea i la realització tècnica, i del grup manresà. Els promotors també han fet arribar a les entitats un video de la cançó interpretada pel quintet on hi ha una mínima coreografia en la tornada per poder-la "interpretar des dels balcons o terrasses" i que ja ha tingut més de 500 descàrregues. La coreografia, un bàsic moviment de braços, es pot veure des del minut 2.50.Així mateix, les entitats han estès la convocatòria als manresans i manresanes que viuen arreu del món que, en aquest cas, i encara que sigui amb retard, podran sintonitzar la cançó a través de les xarxes (www.radiomanresa.cat)."Tots estem en la mateixa situació i pot ser emocionant que qui viu lluny pugui escoltar el missatge i la cançó".

El hastag per demà és #manresaésunclam

L'acció tindrà dos moments: cantar la cançó al terrat però amb la idea de fer un recull gràfic de l'experiència. De manera que les entitats conviden tothom a etiquetar l'acció amb el hashtag #manresaseràunclam i compartir fotos, vídeos i àudios a les xarxes socials perquè "construir un retrat de l'acció a tota la ciutat". Com Joan Morros explicava a aquest diari dissabte, el projecte va sorgir d'una de les habituals «pluja d'idees» de l'entitat: «Hi ha iniciatives individuals però vam pensar en una proposta comunitària, que no deixa de ser un repte per a una ciutat de 76.000 habitants com Manresa. És una oportunitat per posar a prova la participació ciutadana». El millor, diu el dinamitzador cultural, és que «la proposta s'ha convertit en una iniciativa de ciutat"

Proposta d'actuació:

12.15 h: tenir a punt un aparell de ràdio (no mòbil té un retard de 6 o 7 segons) o un altaveu connectat a una mini cadena. 12.20 h: sintonitzar una de les 5 emissores: Ràdio Manresa (95.8 FM) (1539 AM), cadena Dial (106.8 FM), 40 Principals (91.7 FM) o 40 Clàssics (100.6 FM)

12.25 h: treure l'aparell de ràdio al terrat, balcó o finestra amb el volum apagat o molt baix

12.27 h: apujar al volum de la ràdio al màxim sense que distorsioni. Sonarà un missatge de presentació que ha escrit Àngels Fusté, membre d'El Galliner, i que llegirà el periodista Edu Font.

12.28 h: sonarà la cançó "Corren" dels Gossos per cantar conjuntament i que pot anar acompanyada de moviment de braços i mans alçades.

12.32 h: s'acaba la cançó. Un fort aplaudiment i s'apaga la ràdio.

Les entitats adherides fins ara són:

AAVV Escodines

AAVV Font dels Capellans

AAVV Sagrada Família

AAVV Saldes-Plaça Catalunya

AAVV Vic Remei

Agrupació Cultural del Bages

Agrupacio manresana El Rovelló

Amics de la Seu

Amics de l'Art Romànic del Bages

Armats Manresa

Associació Bonsai Bages

Associació Caravanista del Bages

Associació Cultural Argentina

Associació cultural El Galliner

Associació de puntaires de Manresa

Associació de teatre El Teló

Associació L'Olivera

Canal Taronja

Capella de música de la Seu

Casal Cultural Dansaires

Centre d'Estudis del Bages

Cine Club Manresa

Club Atlètic Manresa

Club de la cançó

Club Patí Manresa Hoquei

Col·lectiu Una altra educació és possible

Colla castellera Tirallongues

Coral Eswertia

Cultura del bé comú

D'Arrel

Delegació Bages de la Institució Catalana d'Història Natural

El Cae

Esclat Música

Escola Ítaca

Ecola La Font

Escola Les Bases

Escola L'Espill

Escola Olga Roig

Escola Valldaura

Estudi de Folk

Federació d'Associacions de Veïns FAVM

Fira Mediterrània

Foto Art

FUB

Fundació i Turisme i Fires de Manresa

Fundació La Xarranca

Grup Escènic Nostra Llar del Poble Nou

Grup sardanista dintre el bosc

Imagina't

Institut Guillem Catà

Institut Pius Font i Quer

La Crica

Manresana d'Equipaments Escènics

Orfeó Manresà

Pessebre del Pont Llarg

Radio Manresa

Regió 7

Royal Dance

Sala Els Carlins

Teatre Mòbil

UBIC