El músic, escriptor i artista barceloní Víctor Nubla, dinamitzador de la cultura alternativa de la capital catalana i fundador de l'associació Gràcia Territori Sonor, ha mort als 63 anys, segons ha informat l'editorial Males Herbes, en la qual col·laborava com a narrador i il·lustrador.

Nascut a Barcelona el 1956, Nubla havia publicat més d'un centenar de discos, tant en solitari com amb diversos projectes musicals, entre ells els grups Macromassa, DEDO i Aixònoéspànic, en els quals tocava el clarinet, el sampler i el sintetitzador.

Durant la seva carrera va col·laborar a més amb músics com Francisco López, Kasper T. Toeplitz, Tim Hodgkinson, Jochen Arbeit, Robin Storey i Clónicos i també va compondre música per a dansa, teatre i cinema.

Víctor Nubla va ser membre fundador de la Bel Canto Orchestra i de l'European Improvisers Orchestra, i era el director del festival internacional de música experimental LEM, que organitza Gràcia Territori Sonor, entitat de la qual va ser membre fundador des del 1996.

En el camp visual va dissenyar la imatge gràfica del Festival LEM, així com nombroses portades de discos i també feia il·lustracions per a les revistes Marabunta i Les Males Herbes.

Com a escriptor va publicar narrativa, conte, assaig i poesia, columnes d'opinió en premsa i ressenyes gastronòmiques. Entre els anys 2009 i 2011 va ser codirector de la revista de pensament Marabunta.

Entre les seves obres cal destacar Sistemas de interpretación del mundo, Tratado sobre los frenos i Ensayo contra la rueda (Biblioteca para Misántropos), Cómo caza un dromedario (Blackie Books), El Viaje Secreto de Elidan Marau. A Través del Mar de Leche (Incorpore) i El regal de Gliese, Les investigacions del cap Pendergast i el més recent Metal·lúrgia, amb Males Herbes.

Precisament aquesta editorial ha lamentat la desaparició "d'un dels nostres herois i un dels nostres amics", un home que "ens havia ensenyat molt, però que ens deixa amb la sensació que no havíem arribat a aprendre ni una petita part del seu vastíssim coneixement".

"El trobarem a faltar, a ell, al seu sentit de l'humor únic i a la seva genialitat innata", conclou l'editorial en un comunicat.