«Corren, corren pels carrers, corren; paraules que no s'esborren, imatges que no se'n van». El silenci que predomina als carrers de Manresa des que va començar el confinament ha quedat trencat en algunes parts de la ciutat aquest dimecres, a les 12.27 h en punt, per la cançó que la banda manresana Gossos va fer famosa l'any 2007. Seguint la crida feta per 62 entitats sota el nom "Manresa és un clam", alguns manresans i manresanes han tret els seus aparells de ràdio a les seves finestres i balcons per participar en una cantada conjunta de «Corren». El seguiment, però, no ha estat igual a tot arreu; mentre en alguns carrers la música sonava fort i la gent cantava mentre saludava els veïns, en d'altres eren poques les persones que s'han afegit a una iniciativa que ara continua a les xarxes: #manresaésunclam

Malgrat tot, però, i com valora Joan Morros, responsable d'El Galliner, iniciadors de la proposta, com a «primer intent ha estat prou bé tot i el seguiment desigual. Hem anat parlant amb les entitats i majoritàriament s'esperava més gent als balcons però la veritat és que era una incògnita saber què passaria». Això sí, remarca, «l'acció ens deixa alguns moments emotius, com els aplaudiments finals i imatges per al record», com la cantada al Convent de Santa Clara. El temps tampoc no ha acompanyat gaire en un migdia fred quan el calendari marca primavera. Però sort que la proposta era al migdia perquè la pluja ha acompanyat la tarda. Ara, explica Morros, toca valorar si el primer "Manresa serà un clam" tindrà continuïtat tot i no tenir una resposta homogènia i, si és així, una de les fórmules podria ser "proposar diferents cançons per triar-ne una" preferiblement de cantants o grups bagencs i decidir el termini: la setmana que ve, d'aquí a 15 dies... "Ens queda per endavant molt confinament i continuarem rumiant iniciatives per anar fent".

La consigna d'aquest matí era sintonitzar una de les cinc emissores de ràdio vinculades a Ràdio Manresa i a falta de 3 minuts per 2/4 d'1, la veu del periodista Edu Font, llegint un text escrit per Àngels Fusté, d'El Galliner, ha servit de tret de sortida per a la cançó. I tants carrers, tants barrets. Al carrer la Sèquia, a la part més propera al Passeig, han fet bé els deures i una trentena de veïns i veïnes de banda i banda han sortit als balcons i finestres per escoltar i cantar "Corren" de Gossos. Amb retard, això sí, amb algun problema de sintonització amb l'emissora a l'inici -l'escrit d'homenatge als treballadors essencials no s'ha escoltat- però amb ganes de compartir de balcó a balcó cinc minuts de música que han acabat amb un llarg i sorollós aplaudiment. A l'altre extrem, per exemple, al carrer Sant Fruitós, la música amb el volum ben apujat s'escapava d'un dels domicilis mentre únicament un parell de persones sortien als balcons a mirar. Un cotxe ha fet sonar el clàxon i s'ha sentit un crit animant la gent, que no ha reeixit. A una part del sector Bases de Manresa, massa trànsit (sí, fins i tot ara) que impedien escoltar bé la música. La iniciativa proposada aquest matí per una seixantena d'entitats de la ciutat ha tret el cap per la finestra més que sortir desacomplexadament al balcó.

Més. A la carretera Santpedor, tocant a Bonavista, per exemple, hi havia quatre balcons ocupats d'un dels bloc de pisos. En un, una mare amb els seus dos fills cantaven a cor què vols ajudats per la lletra de la cançó. A la cantonada amb Sant Antoni Maria Claret, una dona saludava la iniciativa amb el volum ben apujat mentre cantava i tenia com a públic dues dones d'edat avançada del bloc del davant que s'ho miraven.

A la zona del carrer Llibertat cantonada amb les Bases de Manresa, s'escoltava perfectament la música i tres persones han sortit al balcó desconeixent què passava. Tres persones més s'ho miraven per acabar la cançó amb aplaudiments. Al carrer Menorca, dues famílies als balcons i finestres i una senyora d'edat avançada i lliurada a la causa amb una ràdio enfocada al carrer. Al carrer Indústria, una ràdio amb volum apujat i veïns de cinc pisos aplaudint

Els membres de Gossos també canten

Confinats als balcons o finestres de casa seva, els quatre membres manresans del grup Gossos també s'han sumat a la iniciativa. Natxo Tarrés ho ha fet acompanyat de la família des del seu balcó del carrer Betlem i Juanjo Muñoz, amb la seva guitarra, ha participat des del carrer Casanova. Oriol Farré també ha cantat amb la guitarra des de la finestra de casa seva, que dona al Centre Cívic Selves i Carner: "com a primer intent jo penso que ha estat bé. M'hagués sorprès molt que fos massiu. Però és una molt bona iniciativa". Mitja hora abans ja havia començat a posar música i se saludava amb els veïns i quan ha arribat les 12.27 h les filles l'avisaven que a l'altra banda del pis, al carrer Tres Roures, "hi havia gent a tots els balcons". La seva intervenció acabava amb plaudiments mutus d'ell als veïns i a l'inversa. El seu germà, Roger Farré, ha sortit al balcó del seu pis, al Guimerà, també amb la guitarra, mentre alguns veïns el gravaven des del bloc de davant. Molt cantada, el músic no ha dubtar a animar els veïns amb un "vinga tots" en la tornada i en la coreografia de braços, que ha trobat un ampli suport.Al final, un calurós i llarg aplaudiment.

Roger Farré dels Gossos s'ha animat amb la guitarra a cantar el tema des del seu balcó:

El Roger de Gossos canta des del seu balcó «Corren»

El Roger de Gossos canta des del seu balcó «Corren»

Oriol Farré tampoc s'ha volgut perdre la cantada i des del seu balcó ha estat animant el veïnat i tocant la guitarra:

Oriol Farré dels Gossos canta des del seu balcó «Corren»

Oriol Farré dels Gossos canta des del seu balcó «Corren»

Seguint el recorregut per la ciutat, sonava fort «Corren» al carrer Oms i de Prat, amb una quinzena de veïns al tram de la cruïlla amb Sant Maurici. Amb tot, si bé a molts llocs els manresans i manresanes no han cantat una lletra força complicada, sí que en acabar s'ha pogut escoltar un aplaudiment fort i llarg.

En aquest llistat, com a entitat 62, s'ha de sumar L'Institut Lacetània, que s'hi va afegit anit.