Ens tornarem a abraçar és el títol de la cançó que es pot veure a YouTube escrita i enregistrada pel compositor surienc Mateu Peramiquel per donar ànims a la ciutadania, una aportació al benestar comú en la qual ha implicat tot l'equip d'intèrprets i tècnics de l'espectacle Bruna, el musical, estrenat l'abril de l'any passat i que ha quedat momentàniament aturat. «Estem confinats i no podem actuar, ja hem hagut de suspendre un parell de bolos, però no perdem l'alegria ni les ganes d'estar junts», explica Peramiquel d'una iniciativa que, sumant-hi pares i germans, ha acabat tenint la participació d'una seixantena de persones.

Després de compondre Ens tornarem a abraçar i de gravar la veu principal amb Mar Puig, la seva parella sentimental i artística, Peramiquel va convidar les joves actrius i actors de Bruna, el musical -dinou, en total- a tancar-se en una habitació, escoltar la música amb els auriculars, agafar el millor mòbil de la família i cantar les estrofes de la tornada. I, a més, «els vaig demanar que es gravessin en vídeo fent unes coreografies», un repte afegit al qual es van apuntar totes les famílies.

Un cop rebut el material en només vint-i-quatre hores, va arribar el moment de fer el muntatge i de penjar el vídeo a les xarxes. «Hi ha persones que aquests dies ho estan passant malament, perquè viuen en pisos petits, o són molta colla, tenen moments de depressió..., i ens han escrit per donar-nos les gràcies», reconeix el surienc, «això ens emociona molt». A més, «ja sabem de tres escoles de primària que han fet un vídeo semblant amb la cançó», entre les quals la Daina-Isard d'Olesa de Montserrat.

«La cançó explica que estem passant un moment difícil, però quan tot això s'acabi serem forts», explica Peramiquel: «L'estrofa diu que res tornarà a ser igual, fins i tot respirarem millor perquè s'està netejant l'atmosfera, i voldrem nous oceans, és a dir, que volem que canvïin les coses. No perdem l'esperança».

Bruna, el musical és «un homenatge als nostres avis, que van viure temps molt difícils i, gràcies a ells, nosaltres podem dedicar-nos a allò que volem». Peramiquel afegeix que «ara, però, són els qui més pateixen la situació actual, sembla que no hi hagi justícia per a ells». L'obra parla de qüestions com la guerra i l'exili a partir de les descobertes d'una nena, la Bruna, que ha de fer un treball escolar sobre la seva àvia.

Estrenat el 13 i 14 d'abril de l'any passat a Ullastrell (Vallès Occidental), el muntatge va fer una desena de bolos al llarg del 2019, inclosos un a Madrid i un altre a Manresa amb motiu de la Fira Mediterrània. Enguany ja n'han realitzat cinc més, però han hagut de suspendre els dos que hi havia previstos per al març i l'abril, i el del 31 de maig a Capellades penja d'un fil. «Portàvem una bona trajectòria, però no som només nosaltres qui hem hagut de parar», admet Peramiquel.

El musical és protagonitzat pels actors i les actrius del Grup Amics del Teatre d'Ullastrell, localitat de residència del compositor surienc. Per donar suport al gremi, Peramiquel va penjar el vídeo coincidint amb el Dia Mundial del Teatre, divendres passat.