Qui canta els seus mals espanta podria ser el lema d'un confinament que ja dura quatre setmanes i que ha trobat en les arts i, en especial en la música, la que és, segurament, la vàlvula d'escapament més optimista.

Si la setmana passada Manresa començava l'abril convocada a cantar Corren de Gossos sintonitzant una de les emissores de Ràdio Manresa -una iniciativa que, això sí, es va seguir de manera desigual i amb la constatació que molts transistors han passat a millor vida-, les entitats promotores han sumat adeptes i han estès la proposta a la comarca per a avui, a les 13.30 h, aquest cop amb un dels temes emblema d'Els Pets, la cançó Bon dia (vegeu desglossat d'aquesta pàgina). Però, més enllà de la convocatòria «El Bages serà un clam», completem l'oferta amb una selecció de deu temes que conviden a pensar en positiu. Del Tot anirà bé, un dels primers himnes del confinament, de Joan Dausà, al recuperat i reversionat Resistiré del Dúo Dinámico, passant per Alegria d'Antònia Font o al Survivor de Destiny's Child amb la imparable Beyoncé. I si volen triar, les poden escoltar a la playlist que obre aquest article.

'Tot anirà bé' de Joan Dausà

Himne pràcticament oficial per cridar a l'optimisme i escriure als balcons el desig que compartim tots plegats, que s'acabi aquesta situació i que ho faci de la millor manera possible.

'We shall overcome' de Bruce Springsteen

El Boss posa veu a aquest clàssic popularitzat per Pete Seeger amb un missatge positiu, bucòlic i rabiosament actual: ho superarem!

'Lovers in Japan' de Coldplay

Els amants s'estimaran, les coses tornaran al seu lloc i el sol, sense cap mena de dubte, tornarà a sortir. Des del disc del seu gran esclat 'Viva la vida', Coldplay aporten aquesta melodia per cantar a ple pulmó.

'Give Peace A Chance' de The Plastic Ono Band

Quin món sortirà del pas del coronavirus? Mentre esperem a veure com evoluciona, res millor que agafar forces i convèncer-nos que aquesta serà una oportunitat per canviar moltes de les coses que no ens agraden.

'Captatio benevolentiae' de Manel

La parsimònia i la veu greu de Guillem Gisbert potser no semblen la crida més apassionada a l'optimista, però llavors arriba la tornada i el seu missatge és prou clar: 'a vegades, una tonteria ens indica que ens en sortim'.

'On ira' de Zaz

La cantant francesa aporta una ració de la seva vitalitat habitual, en aquest cas per cantar a un món d'entesa i posant en valor les peculiaritats de cada cultura. Energia i enriquiment de mires, la millor recepta per superar el confinament.

'Survivor' de Destiny's Child

Qualsevol situació sembla més suportable si, de fons, sona el torrent de veu i actitud de Beyoncé i més si ens anima a sobreviure al que vingui.

'Resistiré' del Dúo Dinámico

Aquests dies ha sonat fins i tot a les notícies, però el seu missatge és inequívoc: passi el que passi, li plantarem cara.

'Mucho más de lo normal' de La Casa Azul

Quan tot això s'acabi, surt a ballar i no t'aturis fins destrossar el calçat. I, mentrestant, fer llista d'allò que ens agrada de la gent que ens estimem al ritme de Milkyway ens donarà una dosi d'energia i vitalitat.

'Alegria' d'Antònia Font

Una tornada endimoniadament encomanadissa que ens porta allò que més falta ens fa: alegria! I, ja posat a fer, comença a planificar com seran els vespres d'aquest estiu que ara veiem tant llunyà i que esperem amb un fervor autèntic.