Centenars de persones aprenen català presencialment i a distància cada any. Des del 2008, ja són 320.000 persones les que s'han format amb la plataforma virtual Parla.cat, un terç de les quals viuen fora de Catalunya. El confinament ha incrementat l'interès pel català i, en només un mes, els aprenents actius en línia ha passat dels 8.500 a l'inici de la pandèmia fins a superar els 18.000. L'increment és especialment palès entre els residents catalans, però també entre els que ho fan a l'Estat i a l'estranger. El Consorci per a la Normalització Lingüística ha adaptat contra rellotge el sistema de formació en línia amb tutoria ara que els alumnes no poden assistir a classes presencials però tenen «interès, temps i capacitat per dedicar-s'hi».

Des del 15 d'abril ja han posat en marxa dos períodes de matrícula i se n'inicia un de nou la primera setmana de maig. Fins ara, entre els alumnes que volien aprendre català, el 93% ho feien presencialment, mentre que només el 7% ho feia per Internet. La crisi pel coronavirus va obligar el Consorci per a la Normalització Lingüística a tancar les classes presencials el 13 de març i a obrir les aules digitals per continuar oferint el servei. En aquell moment, hi havia 1.663 cursos actius amb més de 33.000 estudiants.

El 20 d'abril es va obrir el primer nou curs i ja l'han seguit dos més, que han anat incrementant el nombre de matriculats. En tot el 2019, 3.887 alumnes van estudiar català en línia, mentre que en el mes i mig de confinament ja n'hi ha hagut més de 6.000.

L'obertura de cursos en línia funciona «correctament» per a tots els nivells excepte l'inicial, una franja que la directora general de Política Lingüística de la conselleria de Cultura, Ester Franquesa, espera atendre «molt aviat». Per a Franquesa, l'especificitat d'aquests alumnes obliga a fer classes «molt més orals», un repte afegit a l'ensenyament a distància.

Dels 18.122 alumnes que el 28 d'abril cursaven estudis per aprendre català, 13.100 són residents a Catalunya, 2.200 a l'Estat i 2.800 a l'estranger. Només una setmana abans, el nombre total d'alumnes era de 14.700, 10.300 a Catalunya, prop de 2.000 a Espa-nya i 2.500 a l'estranger.