Un total de 27 obres han quedat finalistes dels Premis FAD d'Arquitectura i Interiorisme, entre elles un refugi per a cap de setmana a l'N-260, km 193, a Isòvol (Cerdanya) la regeneració paisatgística del Camí de Cabrianes (Sallent).

Aquests guardons, que sumen 62 edicions, compten amb quatre categories: Arquitectura, Interiorisme, Ciutat i paisatge i Intervencions efímeres, i les obres finalistes s'han escollit d'entre 597 presentades, gairebé un centenar més que l'any passat. El jurat professional dels Premis FAD d'Arquitectura i Interiorisme ha comunicat aquest dijous els projectes finalistes de l'edició 2020 en el marc de la Setmana de l'Arquitectura de Barcelona, que tindrà lloc del 7 al 17 de maig, una iniciativa de l'Ajuntament de Barcelona, el Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC) i la Fundació Mies van der Rohe, en col·laboració amb Barcelona Building Construmat i ARQUIN-FAD.

En la categoria d'Arquitectura han quedat també finalistes un refugi per a cap de setmana a l'N-260, km 193, a Isòvol (Cerdanya), una casa a Castrelo de Miño (Ourense), Landaburu Borda (Bera, Navarra), i 79 habitatges amb protecció al Saló Central de Sant Boi de Llobregat (Baix Llobregat).

En la categoria d'Interiorisme són finalistes Pilarica 81: Elements per recuperar espais industrials, a Usera; Run Run Run; CASAA12; i La Nave (tots a Madrid); un hotel de 5 estrelles a Badajoz i el Consorci d'Educació de Barcelona.

En l'apartat Ciutat i paisatge, les obres finalistes són la remodelació de la plaça de Mansilla Mayor (Lleó), l'escenografia d'urgència a Can Sau (Olot, Garrotxa), la regeneració paisatgística del Camí de Cabrianes (Sallent, Bages), "Balena" al Parc Central de Nou Barris (Barcelona), i els Jardins del Doctor Pla i Armengol al barri barceloní del Guinardó.

En Intervencions efímeres, els finalistes són MAD X MAD (Madrid); Espais comuns a Construmat (Barcelona); Túnel transparent. Explorar la restauració (Barcelona, Passeig de Gràcia) i "Cumulonimbus" (Olot).

En la categoria d'Arquitectura, el jurat ha destacat projectes "atents al context, a l'estratègia i als d'ofici, en diàleg amb l'espai, el temps, la matèria, el cos i la natura, una arquitectura amb un esperit propositiu, generadora de sistemes més que d'objectes".

Pel que fa a la categoria d'Interiorisme, destaca "una tendència d'intervencions que espremen les potencialitats dels llocs fins més enllà dels límits convencionals establerts, generant aportacions i esmenes rellevants en les maneres de viure i d'ocupar els espais".

En l'apartat de Ciutat i Paisatge s'han subratllat projectes d'espais "pensats per a la vida en comú, en estreta sintonia amb el paisatge físic i humà en què s'insereixen i a què serveixen, generosos en la creació d'atmosferes sensorialment plenes".

En la categoria d'Intervencions Efímeres s'han seleccionat "aquelles estratègies que aprofiten la seva condició efímera per experimentar, excedint els límits de l'actuació física per proposar canvis de paradigma en els reptes que afrontin".

A més dels Premis FAD d'Arquitectura i Interiorisme, que distingeixen obres situades a Espanya i Portugal, l'entitat ARQUIN-FAD del Foment de les Arts i de l'Disseny atorga també els Premis FAD Internacionals, a la final han arribat, entre 42 propostes: Universitat Torcuato Di Tella (Buenos Aires, Argentina), Musée cantonal des Beaux-Arts de Lausana (Suïssa), Public Mixed-use Block 43-10 (Xangai, Xina), La Roma Reurbano (Ciutat de Mèxic), Secondary School and auxiliary buildings (Koudougou, Burkina Faso).

Aquests premis reconeixen, d'altra banda, un apartat de Pensament i Crítica: "Màquines de viure. Flamenc i arquitectura a l'ocupació i desocupació d'espais"; "Viagem ao invisível: Espaço, experiência, Representação" i "Bauhaus Museum Dessau Cahier Series".