La pel·lícula islandesa Un blanco, blanco día, del director Hlynur Pálmason, ha guanyat el premi Talents a la millor pel·lícula del Festival cinematogràfic D'A, reservat a obres de directors amb menys de tres llargmetratges en la seva filmografia i que està dotat amb 10.000 euros.

La pel·lícula guanyadora, segons han informat aquest dissabte els organitzadors en un comunicat, és un thriller "amb aires existencials que s'ha convertit en una de les sensacions del cinema islandès recent".

El jurat ha destacat d'aquest film "la seva precisa i emocionant representació de la ràbia enmig del gel", que és una pel·lícula "plena d'idees" i un "cinema poderós i proper".

El jurat, format per Belén Funes (directora de La hija de un ladrón), José Luis Cienfuegos (director de Festival de Cinema Europeu de Sevilla) i Javier Giner (director i guionista), ha concedit a més una menció al film britànic Nocturnal , de la directora Nathalie Biancheri, "una tensa història amb una gran interpretació de Cosmo Jarvis (Lady Macbeth)".

El jurat de la crítica, format per Imma Merino, Anna Petrus i Ramon Alfonso, han concedit el Premi de la crítica, atorgat amb la col·laboració de l'ACCEC (Associació Catalana de la Crítica i l'Escriptura Cinematogràfica), a la pel·lícula algeriana Abou Leila, amb la qual debuta en la direcció Amin Sidi-Boumédine, "una de les pel·lícules més contundents i hipnòtiques de la temporada, ambientada a l'Algèria de 1994, colpejada pels atemptats terroristes".

El jurat ha destacat d'aquest film "la seva capacitat d'arriscar-se amb unes imatges que, amb la mediació de l'oníric, transiten entre el real i el simbòlic qüestionant una forma de masculinitat lligada a l'exercici de la violència".

El jurat també ha concedit una menció a la pel·lícula espanyola La Mami, de la directora Laura Gerrero Garvin, un documental ambientat en un dels cabarets més mítics de Ciutat de Mèxic.

Els premis del públic al millor llargmetratge i al millor curtmetratge es donaran a conèixer dilluns, un cop finalitzat el festival i el recompte de vots del públic recollits a través de la plataforma de Filmin. Igualment es donarà a conèixer el balanç final del festival, que ha realitzat la seva edició 2020 en format online a Filmin.