No feia ni mitja hora que la Biblioteca de Sant Fruitós havia obert el servei, tancat des del passat 16 de març, quan el fruitosenc Lluís Latorre Ferraz, de 52 anys, veí del barri de la Rosaleda, arribava a l'equipament i saludava des de l'altra banda de les portes de vidre a les tècniques de la Biblioteca, la Pepi González i la Mar Delgado que, ahir, puntualment a 2/4 d'11 del matí, havien tornat a la feina. Amb guants, mascaretes i el protocol ben après.La biblioteca complirà el 7 de juny sis anys però ahir va tornar a ser un primer dia. El dia D del retorn.

La de Sant Fruitós ha estat, avui, la primera biblioteca bagenca en aixecar la persiana en la fase 1 de desconfinament que permet, únicament, que els usuaris tornin els préstecs -que han d'abocar a la bústia exterior- i en recullin de nous que, prèviament, han d'haver demanat per telèfon, correu electrònic o formulari de la Diputació. Però, amb la pandèmia, res no és el mateix i una activitat tan habitual com tornar o recollir un llibre té al darrere tot un protocol d'actuacions que inclou distància, gel hidroalcohòlic i no traspassar les portes de la biblioteca. És un altre món. Demà reprendrà el servei de préstec i retorn de documents la Biblioteca Carles Morató de Solsona.

Latorre és usuari habitual i membre també, explica, del club de cinema. A la família hi ha tres carnets i avui estava realment content de poder recuperar, ni que fos a distància, l'essència d'una biblioteca: «Ni t'explico com l'hem trobat a faltar aquests dos mesos!». Quan van saber que tots els equipaments tancaven, el març, «vam venir a fer recapte de pel·lícules». Entre els tres carnets, 13 DVD's i tres llibres. Dimarts ja va enviar un correu a la biblioteca explicant que volia tornar les pel·lícules i emportar-se'n unes quantes més. Avui s'enduia sis a casa, de diferents gèneres, entre elles, Contagio -«ja l'hem vist però ara és molt adequada- o Gladiator, títols, diu, per «satisfer» els gustos de la família.

Latorre, equipat amb una bossa de roba, estrenava avui el protocol: primer, desar els títols a la bústia exterior i, després, recollir la nova comanda a través de l'obertura de les portes de vidre del mig on, damunt d'una taula, li deixen les noves pel·lícules. Sense trepitjar l'equipament. «No necessites el carnet?», demanar Latorre a Delgado. «No Lluís, es tracta de tocar i manipular el menys possible». Latorre, seguint les indicacions, es netejar les mans amb el gel hidroalcohòlic abans d'agafar les pel·lícules i repassar-les.

A la biblioteca de Sant Fruitós, equipament municipal, hi treballa la bibliotecària Conxita Fenoy, que aquests dies fa teletreball, amb un equip format per dues tècniques i una auxiliar:la Mar, la Pepi la Mari Sabant. Les dues primeres, acompanyades del regidor de Cultura de Sant Fruitós, Xavier Racero, han estrenat presencialment el servei després del tancament per la pandèmia del coronavirus. Però durant aquest període han estat actius a les xarxes amb, per exemple, l'hora del conte. La darrera sessió, amb Marta Julià i Clara Oliveres, sumava més d'un miler de visualitzacions. A l'interior de l'equipament, a més dels nous taulells, i el nou ordre -de desinfecció, de seguretat...- encara es mantenen les exposicions amb què va tancar portes l'equipament, entre elles, la retrospectiva de la ceramista Maria Gelabert.

Avui, tot és el mateix però res no és igual. En mitja hora tenien tres correus i dues consultes. La Pepi González, des del taulell habitual, avui s'encarrega de coordinar hores i usuaris; la Mar Delgado, des d'un nou taulell situat davant de la porta per on ara fan el préstec, de l'atenció i comandes del públic que deixa, fins a la seva recollida, en una prestatgeria interior amb el nom de l'usuari. Ara no s'hi val a remenar i el públic, explica, ha de demanar «títols concrets».

I què passa amb el material retornat a la bústia exterior?. Tot va a parar a una bossa de plàstic -abans la bústia no tenia bossa- que, per mitjà d'un carret, es portarà a un espai de la biblioteca transformat en una zona de quarantena, com explica Degado. Es fotografiaran els títols per no haver de moure'ls per la sala i poder introduir a la base de dades el seu retorn i l'acabament de la quarantena, i es deixaran reposar: «cada dia, els llibres retornats s'aniran deixant en les taules amb un cartell que digui quina va ser la data de retorn. Quan passin 15 dies els anirem recollint per tornar-los a les seves prestatgeries». Actualment, la Biblioteca de Sant Fruitós té en préstec 2.900 documents d'un fons de 31.000. Els préstecs anuals són d'uns 26.000.

Com explicava Racero, obrir la biblioteca és un primer pas: «la gent ho ha passat i ho passa malament i si pots mica a mica anar ampliant serveis, per què no fer-ho?. És qüestió de seguir els protocols i ja des de la fase 0 ens hem anar preparant per mirar de tenir-ho tot a punt». Tothom tenia ganes, diu Delgado, de tornar a treballar: «tot és més lent però ens habituarem i, com a mínim, els usuaris ja saben que estem oberts i que poden tornar, amb totes les mesures de prevenció, a deixar i agafar llibres». La biblioteca, amb cita prèvia, estarà oberta dilluns i dimecres de 10.30 a 13.30 h i, dimarts, dijous i divendres, de 16.30 a 19.30 h.