21 de juliol de 2020
21.07.2020
Regió7

Memoria.cat organitza una projecció pública de quatre curtmetratges inèdits de la Manresa dels 60 i 70

Es podrà veure dijous 30 de juliol, a les 7 de la tarda, als Cinemes Bages Centre

21.07.2020 | 12:41
Joaquim Aloy i Olga Payan, de Memoria.cat, en la presentació dels curts |

El Cinemes Bages Centre de Manresa acollirà el dijous 30 de juliol, a les 19 h, una projecció pública de quatre curtmetratges inèdits i excepcionals sobre la Manresa dels anys seixanta i setanta. Un dels curts va ser filmat pel cineasta Joan Guitart Clapera i dels altres tres no se'n sap amb certesa l'autoria.

Aquests curts tenen un gran valor documental perquè permetran veure, per primera vegada, alguns fets rellevants de la història d'aquesta ciutat. Els curtmetratges procedeixen del Fons Ramon Soldevila Tomasa de l'Arxiu Comarcal del Bages.

El primer curt: Comiat de l'últim tren del baixador del carrer d'Àngel Guimerà

Mostra la partida de l'últim tren del baixador del carrer d'Àngel Guimerà, l'arribada del tren al baixador de Manresa-Alta i el recorregut a peu per les obres de l'entorn. Data del 6 d'octubre de 1969 i la seva durada és de 4'34"

El segon curt: Obres de reforma del pont de l'Estació

El curt, datat del 1965, recull unes imatges impactants del procés de reforma del pont de l'Estació de 2'10" de durada.

El tercer curt: Les grans obres públiques

Les imatges d'aquest curt del 1970 mostren les obres de pavimentació de la carretera de Vic, Muralla de Carme, Muralla de Sant Domènec i Carretera de Cardona, també dels carrers de Francesc Moragas i Passeig del Riu, la construcció de l'Escola Bages i la piscina municipal i la cobertura de la via dels Catalans a Santa Clara. És la filmació més llarga de totes, 22'15", i l'autor és el cineasta Joan Guitart Clapera.

Quart curt: Segona visita del general Franco a Manresa

L'últim curt dura 4'38" i ens ensenya parcialment la visita del general Franco, a Manresa, l'1 de juliol del 1966.

Entrades per assistir a la projecció


L'entrada a la projecció dels quatre curtmetratges el dijous 30 de juliol, a les 19 h, als Cinemes Bages Centre, és lliure. Es pot reservar prèviament l'entrada enviant un correu a memoria@memoria.cat.

L'acte és organitzat per l'Associació Memòria i Història de Manresa amb la col·laboració de l'Arxiu Comarcal del Bages, propietària d'aquestes filmacions.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera de cine

Bages Centre

Bages Centre

Consulta les pel·lícules i els horaris que es projecten a Manresa.